Hubneme bez hladu

Hubneme bez hladu

Slovo dieta je u většiny spojováno s představou ukrutného hladu a omezování se. Ale hubnout jde i s plným žaludkem.

10502×

Příjem energie z jídla

Prvotní myšlenka "chci zhubnout" vás po bohatém hodování neopustila a opravdu chcete dodržet vlastní příslib a shodit nějaký ten kilogram? Potom máte první pochvalu. Již pár týdnů po Vánocích a prvních pokusech o změnu jídelníčku to většina vzdá. Vždyť návrat k původnímu životnímu stylu jde tak lehce! Proto se teď už vyplatí vydržet a ukázat okolí, že to z vlastní vůle opravdu jde.

Nebudeme složitě počítat kalorie, nebudeme vážit porce jídla. Pouze nahlédneme na změnu ve složení pokrmů. Ale tak, abychom nehladověli a měli z jídla radost. 

Výživa a bohatý jídelníček

Dávno není pravdou, že do "dietních potravin" řadíme pouze zeleninu a čerstvé ovoce. Z jídelníčku bychom neměli nic vynechávat. Jen některé potraviny omezit a jiný druh přidat. A protože náš žaludek nezajímá jen energetická hodnota jídla, měli bychom se zaměřit i na objem přijaté stravy. Jen se zamyslete. Není lepší si dát plný a pestrý talíř různorodých potravin než malý dortík se stejnou kalorickou hodnotou?

V tomto případě není účelem žaludek "roztahovat", ale zaplnit tak, abychom se cítili nasyceni, i z tohoto důvodu je tolik důležitá vláknina.

K potravinám, které můžeme takto kombinovat patří:

  • zelenina všeho druhu (nejlépe čerstvá či mražená, sterilované varianty spíše vynecháme - obsahují mnoho ochucovadel, cukru a soli)
  • vařené či dušené luštěniny
  • čerstvé ovoce obsahující rozpustnou vlákninu
  • celozrnné produkty, rýže, vločky
  • mléčné výrobky s nižším obsahem tuku
  • vařené brambory
  • ryby (zejména losos, tuňák či makrela)
  • kuřecí, krůtí a králičí maso
  • vaječný bílek

Dietně, a přece bez hladu

I při dietním režimu se můžeme dobře najíst. Pravidlem by mělo být až 6 porcí denně, kdy nedáme tělu příležitost hladovět a vytvářet si zásoby na horší časy. Každé hlavní jídlo (snídaně, oběd, večeře) by mělo obsahovat něco z bílkovin (maso, sója, mléčný výrobek apod), něco z příloh (brambory, divoká rýže...) a z vlákniny (zelenina, obilniny apod). Svačiny, které si dopřáváme v mezičase bychom měli zaměřit na šťavnaté ovoce, které vždy pro zasycení doplníme o kousek bílkoviny (třeba cottage sýr). 

Den D pro sportovní nadšence

Pokud si dopřáváme téměř denně nějakou tu sportovní aktivitu a dodržujeme správné návyky, můžeme si v každém běžném týdnu udělat den "splněných chutí", kdy si můžeme dát k jídlu téměř cokoliv. Připravit si oblíbený a typicky český oběd, dopřát si oblíbený zákusek a zhřešit i několikrát. Jednoduše se stravovat jako každý druhý. Taková zasloužená odměna, která nerozhodí metabolismus, jen o něco více zaměstná spalování. Další den je ale samozřejmostí vrátit se k dietnímu režimu a samozřejmě pokračovat ve sportovních činnostech. Přitom se nemusíme bát, že by dopřávání si nějak zamávalo s váhou a centimetry.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena