Když teplota klesne pod bod mrazu, dopřejte si šálek horkého nápoje. S alkoholem i bez, doma i na procházce vánočně vyzdobeným městem.
Grogy se připravují ze silného alkoholu, který se míchá s horkou vodou. Přidáváme koření a citrusy na ozdobu, podobné jsou tzv. horké nápoje toddies.
Horká (svařená) vína se připravují z bílého i červeného vína, přidává se koření (celá skořice, hřebíček, badyán), pro vůni sušená kůra z citrusů, samozřejmě nechybí cukr či med k doslazení. Vše se na mírném ohni silně prohřeje, ale nevaří, víno sejmeme ze sporáku ve chvíli, když se začne tvořit pěna.
Egg Noggs obsahují vždy žloutek, mléko a servírují se ve velkým tumblerech se slámkou. Žloutek a 2 lžíce cukru rozšleháme vidličkou a za stálého šlehání přidáváme horké mléko a 4 cl vybrané lihoviny. Nejlépe chutnají s rumem, whiskey a bourbonem. Nápoj Egg Noggs můžeme před podáváním posypat muškátovým oříškem pro vůni. Nápoj se připravuje i zastudena.
Anglický horký punč se připravuje v ohnivzdorné sklenici, do ní dáme 3 barové lžíce cukru, 1 - 2 cl citronové šťávy a 4 cl zvolené lihoviny. Dolijeme téměř vařící vodou. Horký punč ozdobíme kolečkem citronu a podáváme se lžičkou. Punč připravujeme z rumu, brandy či whiskey.
Většinu horkých nápojů můžeme připravit i bez alkoholu. Víno nahradit ovocnou šťávou, přidat čerstvě vymačkané ovoce, alkohol nahradit sirupem a více ovonět kořením. Nejjednodušší variantou horkého nealko nápoje jsou prohřáté vysokoprocentní džusy, které před podáváním posypeme mletou skořicí. Výborně chutná hruškový, jablečný, ananasový či brusinkový. V restauracích se setkáte i s instantní variantou z prášku, ta se však s horkým džusem nedá srovnávat, většinou jde jen o výrazně oslazenou horkou vodu s umělými vůněmi a barvivy. Další variantou jsou smetanové horké nápoje ochucené vanilkou a medem.
Tento zlatavý nápoj s příchutí jablek si můžeme i svařit. 250 ml cidre svaříme s pár kousky hřebíčku, malou celou skořicí a osladíme medem. I s kořením nalijeme do sklenice a ihned podáváme. S tímto horkým nápojem se často setkáte na vánočních trzích, a to zejména v Anglii.
Asi 150 ml punče svaříme s pár hřebíčky, kouskem badyánu a lžící třtinového cukru. Přilijeme 5 cl rumu a vlijeme do sklenice. Vinný punč ihned servírujeme s plátkem pomeranče (bez kůry).
Něco pro děti a ty, kteří neholdují alkoholu. Balíček vanilkového pudinkového prášku rozmícháme v mléce a smetaně (500 ml mléka a 200 ml smetany). Přidáme asi 5 lžic medu, dužinu vydlabanou z vanilkového lusku a na mírném ohni za stálého míchání vaříme, až nám začne směs houstnout. Mléčné vanilkové potěšení nalijeme do sklenic a ihned podáváme.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena