Holandsko a sýry

Holandsko a sýry

Výroba sýra v industriální podobě, tak jak ji známe dnes vznikla až v našem století s již klasickými prvky tržní hospodářství jako je tvrdý konkurenční boj, velkovýroba, značka. Nyní se však pojďme podívat do některých vybraných zemích, které jsou výrobou sýra opravdu proslulé. Nejprve se zastavíme v Nizozemí.

15033×

Sýr a tulipány

Holandsko, nebo přesněji Nizozemí, je země s obrovskými a úrodnými loukami pod úrovní mořské hladiny a také je jeden z největších exportérů sýra na světě. Tato země s vysokou hustotou obyvatelstva produkuje mnohonásobně více oblíbené lahůdky než my a zhruba 80 % své produkce vyváží. S výrobou sýra jsou v Holandsku spojeny i určité historické události. Během středověkých válek používali sedláci vyrábějící sýr speciální formy určené k tvarování pochutiny jako přilby na ochranu proti nepřátelským mečům. Takto si vysloužili přezdívku, kterou bychom do češtiny mohli přeložit jako sýrové hlavy. Tradice domácí výroby a zejména trhového prodeje si v Nizozemí stále ještě zachovává tradici. Velmi známý sýrový trh se pravidelně každý pátek koná ve městě Alkmaar před místní barokní radnicí. Tradiční pravidla a rituály si zachovává i forma a způsob prodeje. Velmi zajímavá je v tomto ohledu role nosičů sýra. Každý výrobce měl svého vlastního a rozpoznávali se podle barvy klobouků. Jejich úkolem byla co nejrychlejší roznáška - na principu "Kdo dřív přijde, ten dřív mele" (resp. prodá). Dnes se pořádají závody nosičů v jejich dobových kostýmech a dřívější nutnost přešla spíše do oblasti lidové zábavy. Nejrozšířenějším sýrem v Holandsku je Gouda. Tento sýr je vyráběn z kravského mléka, a formován je v nádobách o objemu od jednoho do 20 kg. Samotný výrobní proces není nijak extrémně složitý a není nikterak tajen jako nějaké výrobní tajemství. Samotný sýr je pojmenován podle stejnojmenného městečka Gouda, kde se dodnes pořádají lidové slavnosti spojené s výrobou sýra. Za zmínku stojí zejména oslava spojená s tzv. květnových Gouda sýrem, v čemž můžeme spatřovat určitou paralelu s naším burčákem. Jde totiž o to, že se jedná o sýr vyrobený z mléka, nadojeného od krav po jejich prvním pobytu venku. Údajně má toto mléko velmi specifickou chuť. Foto: Profimedia.cz
Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena