Ovoce mnohými lidmi zatracované, nebo nedoceňované, díky své hořké chuti a těžšímu přístupu k jedlé části. Avšak ovoce, které bychom měli konzumovat pravidelně a to minimálně 2 x týdně, protože jeho léčebné schopnosti jsou doslova obrovské.
Citrus paradisi, neboli grapefruit, pochází původně z jihovýchodní Asie, pravděpodobně z jižní Číny. Avšak první zprávy o něm pocházejí až z konce 17. a začátku 18. století z Barbadosu a Jamajky. Odtud bylo toto ovoce počátkem 19. století převezeno na americký kontinent, kde se od roku 1880 rozvinulo jeho komerční pěstování, a to hlavně na jihovýchodě USA. V Evropě začaly být grapefruity pěstovány teprve v průběhu 20. století.
Citrusový strom s rozložitou korunou, silným kmenem a robustními větvemi, kvete bílými květy. Plody "grepy" rostou na větvích jednotlivě i v hroznech. Jsou žluté, kulovité, sladkohořké chuti. Dospělý strom rodí 500 až 700 kusů grapefruitů ročně. Při průměru 10 až 20 cm a váze od 200 do 450 gramů lehce spočítáme, že z jednoho grapefruitového stromu můžeme sklidit až 6 metráků ovoce.
Z grapefruitů se v kuchyni používá dužina a šťáva. Jejich nahořklá chuť svádí k použití cukru, ale nikdy jej ke grepům nepřidávejte, protože kyseliny způsobují v těle jeho kvašení a potom reaguje tento plod spíše kysele, než alkalicky. Jinak jej používáme do ovocných salátů, dezertů, jídel i koktejlů. Pokud máte grepy doma, určitě vyzkoušejte Grepový salát. Recept si také můžete přidat do své kuchařky. Grapefruit je skutečně velmi pozoruhodným ovocem a měl by být konzumován pravidelně a ne pouze výjimečně, jako pochoutka. Foto: Profimedia.cz
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena