Granátové jablko - šťavnatá zrníčka

Granátové jablko - šťavnatá zrníčka

Bílá, narůžovělá a někdy až rudá zrníčka, skrývající se pod tvrdší slupkou, nabízí osvěžující chuť. Bohatá přítomnost vitamínů a minerálů z něj dělá nutričně vyhledávané ovoce.

37422×

Vybíráme granátové jablko

I na pohled lze poznat ovoce zralé a nepoškozené. Vybíráme pevné plody, které jsou nepomačkané, neotlačené a bez prasklin. Slupka granátového jablka by měla být zdravé barvy (od žluté po temně červenou), bez rýh, nesvraštělá a přirozeně lesklá. Zrníčka jsou sladkokyselé chuti.

S jablíčky velkými okolo 10 - 12cm se v obchodech a trzích setkáme zejména na podzim a v zimě, v letním období si je dopřáváme v podobě džusů.

Čerstvě zakoupená granátová jablka zpracováváme ihned nebo je uchováváme v chladu a suchu, takto by nám měla vydržet v neméně dobrém stavu až několik týdnů.

Porce zdraví v granátovém jablíčku

Granátové jablko je bohaté na vitamíny skupiny B, vitamín A, také obsahuje "céčko". Z minerálů lze zmínit vyšší obsahu zinku, magnézia, fosforu, železa a mědi. Za zmínku stojí hlavně potasium, což je minerál nutný pro správnou funkci nervových impulzů a svalové hmoty. Potasium bývá nejčastěji spojován se sportovními činnostmi. V podobě tablet a prášků společně s calciem (pyruvat) je určen pro sportovce, kdy má napomáhat ve spalování tuků a při redukci nadváhy. V granátovém jablku nalezneme potasium v čisté podobě.

Konzumací zrníček granátového jablka tělo zásobíme také taniny (rostlinné polyfenoly), které na nás působí antioxidačně a protizánětlivě. Zanedbatelná není ani vláknina, flavonoidy, kyselina jablečná a citronová.

I jedno granátové jablko za týden nám může pomoci regulovat krevní tlak, snížit riziko srdečních chorob, upravit trávení, zlepšit imunitní systém, pročistit krev a předcházet všeobecně civilizačním nemocem. Pravidelným pojídáním může být prevencí proti rakovině - zejména prsu a prostaty.

Zpracování granátového jablka aneb jak získat zrníčka

Granátové jablko je pro mnohé záhadou hlavně ve vydlabávání zrníček - řada z nás používá lžičku, ale s tou to opravdu nepůjde, navíc se tak nezbavíme bílých blanek, které jsou nahořklé chuti. Zrníčka jíme celá, to znamená i se semínky.

Jak na to

Granátové jablko seshora odřízeneme, objeví se nám tvar nepravidelné hvězdičky. Slupku jablíčka nařízneme vždy v místě prázdného (bílého) políčka. Nůž pak zabodneme do bílého středu a mírně pootočíme - granátové jablko se rozloupne na dílky, ze kterých zrníčka už snadno postupně odloupáváme. Slupku i bílé dužnaté blanky nekonzumujeme.

Pokud si nedáme tu práci s nakrajováním slupky, můžeme granátové jablko jednoduše rozkrojit ve středu na dvě poloviny a z nich postupným utrháváním slupky zrníčka vyloupávat. Ale takto je to pracnější.

Z granátového jablka skvělý džus a známá grenadina

Plody granátovníku se užívají i k přípravě džusů - vymačkáváním šťávy a mixováním s ostatním ovocem. Granátový džus bývá součástí nealko i alko nápojů, long drinků a nejrůznějších koktejlů. Do drinků se často přidává v podobě známé grenadiny - sytě červeného sirupu.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz