Nebudeme si nic nalhávat. Jen co skončila loňská dovolená, jistě už nejeden z nás přemýšlel, kam se vydat na tu letošní. Přátele asi příliš nepřekvapí, když jim budeme vyprávět o lenošení pod slunečníkem, jistě nám ale budou závidět, pokud se vydáme na putování za dobrým jídlem a pitím.
Kompromisním řešením je, připlatit si za stravu a trvat na místních specialitách. Mnohde totiž vaří západoevropskou stravu zavánějící až fast food a turisté jsou tak možná nechtěně ochuzeni o kulturní prožitek. Tak je tomu i u nás. Klasické staročeské restaurace jsou pomalu mýceny a nahrazeny pizzeriemi či čínskými bistry. I v restauracích tvářících se "česky" se to v jídelním lístku jen hemží internacionální stravou a česká klasika zastoupená několika základními jídly se krčí někde na zadních stranách. Místo vepřového s knedlíkem a zelím u nás tedy cizinci spíše váhají, zda si dát penne nebo fusilli.
Putování za vínem
Tento typ gastronomických zájezdů je v cestovních kancelářích asi nejrozšířenější. Turisté s nimi mohou houfně vyrážet především do všemožných zákoutí Francie v čele s Burgundskem a Champagne. Samozřejmostí je při nich prohlídka vinných sklípků, ochutnávka vína často doplněna o bohatý historický výklad a informace, kterak a k čemu pít jaké víno.
Zájezdy lze pořídit i do italského Toskánska nebo do Maďarska na tokajské víno. Zhruba týdenní zájezd bez stravy do těchto končin přijde minimálně na 8 tisíc korun. Samozřejmostí je i pořádání podzimních pobytových zájezdů i u nás.
Prohlídky výroben
Exkurze do výrobního, potravinářského závodu, navíc spojená s ochutnávkou, je veskrze příjemná. Sledovat cestu, kterou urazí například sýr či whisky od úplného počátku až do našich úst, nám mnohdy připomene, že i v dnešní technické době se stále spousta věcí vyrábí zdlouhavě ručně a tradiční technikou. Snad jen návštěvy cukrovaru nebo masokombinátu nejsou právě nejpříjemnější.
Slavnosti
Podzimní bavorský Oktoberfest má zvuk po celém světě a milovníků piva se tu každoročně sejde na miliony, proč bychom mezi nimi nemohli býti i my? Trošku pikantnější slavnosti nabízí Maďarsko, kde každoročně pořádají slavnosti zabijaček a klobás. Narazit tu lze i na vynikající peprný guláš.
Nákup místních specialit
Ze Španělska olivový olej, z Itálie dobré bílé víno, z Tuniska datle a fíky. Byl by hřích nepřivést si z končin našich dovolených na památku nějakou pochoutku, kterou třeba použijeme při zvláštních příležitostech. Ale není olej, jako olej a není víno, jako víno. Pamatuji si, že jsme kdysi v Itálii houfně skupovali místní sekt zvaný Spumanti, jehož cena v přepočtu nebyla ani 40 korun. Prodavači nevěřili svým očím, když jsme s pomocí několika nákupních vozíků doslova rozebrali celou paletu. Každý vezl domů po jednom kartonu a láhev pak dával známým jako cenný suvenýr. Pít se to dalo, ale Italové by zřejmě ke sklence s tímto vínem ani nepřivoněli. I ve Španělsku jsme si nejvíce pochutnali na sladké Sangrii z výprodeje, protože dražší trpké víno nám nechutnalo. Chcete-li ale koupit opravdu kvalitní produkt, poraďte se s průvodcem nebo prodavačem, co si kupují místní labužníci. S takovým Spumanti bychom si totiž u přítele, jenž jídlu a vínům alespoň trochu rozumí, uřízli ostudu.
A co vy? Kam se letos chystáte na dovolenou?
Foto:
Profimedia.cz