Ve čtvrtek 21. února obletěla svět zpráva, že Francie navrhne svou tradiční kuchyni na zápis do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Má šanci na úspěch?
Jak dále uvádí ČTK, s nápadem zapsat francouzskou gastronomii na seznam světového dědictví UNESCO přišla v roce 2006 skupina věhlasných francouzských gastronomů a šéfkuchařů jako Paul Bocuse, Alain Ducasse či Pierre Troisgros. Ústav IEHCA, který vznikl v roce 2002 z vůle francouzské vlády a sídlí ve francouzském městě Tours, se ujal přípravy kandidatury. Nutno též dodat, že o podobný zápis se před třemi lety neúspěšně snažilo Mexiko. Jak dopadne Francie?
Možná je dobré si připomenout, čím mohou Francouzi komisi, která bude o jejich kandidatuře rozhodovat, přesvědčit.
Francouzská rybí polévka s různými druhy mořských plodů, často též doplněná o krutony.
Když už mluvíme o krutonech, jedná se o osmažené kousky veky či chleba, které jsou výtečné například i k české česnečce nebo hrachové polévce.
Pro jižní Francii snad není typičtějšího pokrmu. Je také jedním z nejzdravějších jídel, obsahuje lilky, cukety, rajčata a olivový olej.
Ragú s fazolemi a masem, nejčastěji s vepřovým či husím.
Kohout na víně je pro zemi galského kohouta opět jedním z nejtypičtějších pokrmů.
Základem řady krémových omáček bývá bešamel, tedy omáčka z mouky a rozpuštěného másla s mlékem.
Výtečná pálenka z jablek, která po mnoha letech zrání v dubových sudech získává typickou chuť.
Pálenka z vína je oblíbená po celém světě.
Netřeba představovat tento šumivý nápoj z vinic v oblasti Champagne. Pravé šampaňské nás vyjde minimálně na 1000,- Kč za láhev.
Typické pečivo nemůže chybět snad v žádném francouzském filmu. Ve Francii jsou pekárny doslova na každém rohu, a proto není problém mít bagetu vždy čerstvou.
Výtečný slaný pekárenský výrobek se zrodil ve Francii již před 500 lety. Používá se do něj slanina, vejce, cibule, smetana a případně i sýr.
Z Burgundska pocházejí tyto bochánky tvořené obdobně jako pečivo z odpalovaného těsta. Do těsta se přimíchává sýr.
Pečivo z kynutého máslového těsta má charakteristický tvar půlměsíce. Plní se marmeládou, čokoládou, ale i slanými náplněmi.
Jedná se o moučník plněný do malých misek. Může se zapékat či chladit - následně se vyklápí.
Neboli rokfór je jedním z nejznámějších francouzských sýrů. Vyrábí se z ovčího mléka a má charakteristickou modrozelenou plíseň. Pravý roquefort se vyrábí pouze v okolí stejnojmenné vesnice.
Měkký sýr z kravského mléka s bílou ušlechtilou plísní na povrchu. I tento sýr je pojmenován po městečku, ve kterém vznikl. Jemu podobný je u nás hermelín.
Seznam by mohl být opravdu nekonečný. Díky Francouzům zná celý svět žabí stehýnka, šneky, čekanku, artyčoky, provensálské koření, paštiky, bujón či filé. Jen hrstka světových kuchyní se může pochlubit takovým všeobecným povědomím.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena