Francouzská kuchyně chce do UNESCA

Francouzská kuchyně chce do UNESCA

Ve čtvrtek 21. února obletěla svět zpráva, že Francie navrhne svou tradiční kuchyni na zápis do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Má šanci na úspěch?

12323×

Jak dále uvádí ČTK, s nápadem zapsat francouzskou gastronomii na seznam světového dědictví UNESCO přišla v roce 2006 skupina věhlasných francouzských gastronomů a šéfkuchařů jako Paul Bocuse, Alain Ducasse či Pierre Troisgros. Ústav IEHCA, který vznikl v roce 2002 z vůle francouzské vlády a sídlí ve francouzském městě Tours, se ujal přípravy kandidatury. Nutno též dodat, že o podobný zápis se před třemi lety neúspěšně snažilo Mexiko. Jak dopadne Francie?

Co dali Francouzi světu?

Možná je dobré si připomenout, čím mohou Francouzi komisi, která bude o jejich kandidatuře rozhodovat, přesvědčit.

Bouillabaisse

Francouzská rybí polévka s různými druhy mořských plodů, často též doplněná o krutony.

Krutony

Když už mluvíme o krutonech, jedná se o osmažené kousky veky či chleba, které jsou výtečné například i k české česnečce nebo hrachové polévce.

Ratatouille

Pro jižní Francii snad není typičtějšího pokrmu. Je také jedním z nejzdravějších jídel, obsahuje lilky, cukety, rajčata a olivový olej.

Cassoulet

Ragú s fazolemi a masem, nejčastěji s vepřovým či husím.

Coq au vin

Kohout na víně je pro zemi galského kohouta opět jedním z nejtypičtějších pokrmů.

Bešamel

Základem řady krémových omáček bývá bešamel, tedy omáčka z mouky a rozpuštěného másla s mlékem.

Calvados

Výtečná pálenka z jablek, která po mnoha letech zrání v dubových sudech získává typickou chuť.

Koňak

Pálenka z vína je oblíbená po celém světě.

Šampaňské

Netřeba představovat tento šumivý nápoj z vinic v oblasti Champagne. Pravé šampaňské nás vyjde minimálně na 1000,- Kč za láhev.

Bageta

Typické pečivo nemůže chybět snad v žádném francouzském filmu. Ve Francii jsou pekárny doslova na každém rohu, a proto není problém mít bagetu vždy čerstvou.

Lorrainský koláč

Výtečný slaný pekárenský výrobek se zrodil ve Francii již před 500 lety. Používá se do něj slanina, vejce, cibule, smetana a případně i sýr.

Gougere

Z Burgundska pocházejí tyto bochánky tvořené obdobně jako pečivo z odpalovaného těsta. Do těsta se přimíchává sýr.

Croissant

Pečivo z kynutého máslového těsta má charakteristický tvar půlměsíce. Plní se marmeládou, čokoládou, ale i slanými náplněmi.

Suflé

Jedná se o moučník plněný do malých misek. Může se zapékat či chladit - následně se vyklápí.

Roquefort

Neboli rokfór je jedním z nejznámějších francouzských sýrů. Vyrábí se z ovčího mléka a má charakteristickou modrozelenou plíseň. Pravý roquefort se vyrábí pouze v okolí stejnojmenné vesnice.

Camembert

Měkký sýr z kravského mléka s bílou ušlechtilou plísní na povrchu. I tento sýr je pojmenován po městečku, ve kterém vznikl. Jemu podobný je u nás hermelín.

A co dál?

Seznam by mohl být opravdu nekonečný. Díky Francouzům zná celý svět žabí stehýnka, šneky, čekanku, artyčoky, provensálské koření, paštiky, bujón či filé. Jen hrstka světových kuchyní se může pochlubit takovým všeobecným povědomím.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena