Nemůžete odolat vůni grilovaných klobásek, křupavých kousků kuřete a touze pořádně se zakousnout do šťavnatého hamburgeru? A dá se takhle vůbec hřešit bez následků?
Stravovat se v rychlém občerstvení je považováno za nezdravé, vždyť nelze udělat větší chybu při dietě. Přesolené, mastné a většinou smažené pokrmy jsou důvodem, proč lidé tloustnou, mají zažívací potíže a zvýšený cholesterol, alespoň tak to vidí dietologové. Ale pojďme se podívat na fast food zblízka a přesvědčit se, že i malou porci hranolek si můžeme čas od času dopřát bez výčitek.
Majitelé fast foodů dobře vědí, jak přitáhnout všechny "hladovce" a zapůsobit na lidské instinkty, které touží po tučném a teplém jídle, které v ústech krásně křupe. Vůně smažených pokrmů vysílá našemu mozku impulz, že právě tohle potřebujeme, abychom uspokojili chuť na něco dobrého, hlad je v mnoha případech až druhotný. Ale dá se tomu náporu na smysly vůbec odolat?
Rychlé občerstvení nám dodává enegii pomocí rychlých sacharidů, které do mozku vyšle informaci, že právě teď se cítíme sytě a šťastně, bohužel to však nemá dlouhé trvání. Krevní cukr klesne po pár chvilkách dolů a je zde opět ten stav, že máme chuť sáhnout po něčem podobném, co nám dobije baterky. A nejde jen o hamburgery, smažené brambory a obalované masíčko, pro ještě větší uspokojení máme po ruce i spoustu majonézových omáček, našlehaných dezertů, krémových zmrzlin, apod.
A všimněte si, jídlo bývá často až v pěnové konzistenci, neobsahuje často žádnou vlákninu, abychom téměř nemuseli kousat. O to rychleji do sebe pokrmy dostaneme a bez žvýkání nedáváme mozku signál, že vlastně jíme! Bylo zjištěno, že člověk do sebe svou vyžádanou porci dostane za 4 - 5 minut a za tuto dobu tělo pomalu ani nepostřehne, že přijalo dostatečnou porci, natož aby mozek vyslal signál, že máme dost. Proto se tak často ve fast foodech přejídáme. Výrobci na nás jdou chytře. Jídlo je připraveno tak, aby se dalo jíst po malých kouscích (nejlépe rukama), nemusíme se tak zdržovat složitým porcováním a krájením.
Dopřát si jednou za čas klobásku, obloženou housku, hranolky nebo kuřecí nugetky není až takovým prohřeškem, abychom den "po" museli řešit nějaké to kilo navíc. Když denně výrazně nepřekročíme v těchto podnicích doporučený denní příjem kalorií, ještě se nic neděje. Ale představme si situaci, kdy u pultu zjistíme, že obří porce je o polovinu levnější. Protože máme smysl pro spořivost, v tu chvíli vůbec neuvažujeme, zda máme takový hlad, a přece si velkou porci dopřejeme. A stravovat se tímto způsobem často, to už problém je. Nejenže si můžeme na smažených pokrmech vypěstovat závislost stejně jako na čokoládě, ale kila půjdou postupně nahoru.
Když už vyrážíme do fast foodu, pojďme si ukázat, čím pokrmy doplnit tak, aby byly o něco přínosnější pro naše tělo.
Bílá houska, masový plátek neznámého původu, kečup nebo majonéza a pár kousku zeleniny, které nás bohužel nezachrání. Nedej bože hodně mastná klobáska. Ale když už si jedno nebo druhé dopřejeme, zapijme to ne pivem, ale vodou namíchanou s čerstvě vymačkaným citronem. Tak alespoň využijeme železo, které v kouscích masa najdeme. Díky citronu také neutralizujeme kyselé prostředí, které v těle po pozření hamburgeru, klobásky či mastných hranolek vzniklo.
Pokud máme na výběr, zvolíme jako přílohu ke smaženým pokrmům něco lehčího a omáčky majonézového typu vynecháme. Stejně tak si dáváme pozor při volbě salátu, volíme ty s jogurtovým dresinkem nebo lehkou octovou zálivkou s bylinkami.
Kuřecí masové kousky se zdají jako nejschůdnější varianta, ale možná tak kdyby nebyly smažené, kdybychom si je nenamáčeli do tučných omáček a nepřikusovali hranolky. Ve výsledku je to pokrm bez vlákniny, plný tuku a soli. Alespoň pro odlehčení tentokrát nahradíme smažené brambory lehkým salátem, obsažené látky nám pomohou srazit efekt přesoleného masa.
Těsto na pizzu, to je samá bílá mouka a tuk. Když ji obložíme vrstvou salámu a sýra, příjem kalorií se tak až ztrojnásobí. Když už saháme v rychlém občerstvení po pizze, vybereme si tu, která obsahuje jen rajčatovou omáčku a spoustu zeleniny. Nějaké kalorie tak ušetříme.
Pečené nebo grilované kuře vypadá jako celkem lehké jídlo, ale pozor na kůžičku. Ta už při pečení dodá masu na tučnosti. Proto při konzumaci pečeného kuřete kůžičku raději vynecháme, třeba pejsek si na ní s radostí pošmákne.
Při snaze zhubnout není účelem si striktně zakazovat vše tučné, sladké a kalorické. Jde jen o to, aby příjem byl nižší než výdej, a to při troše hlídání není zas tak složité. Samozřejmě to neznamená, že si na fast foodu nebo jiných pokrmech, které máme rádi, budeme stavět náš jídelníček. Ale občasný prohřešek, na který se třeba jednou za týden po větším fyzickém výkonu budeme těšit, nám neuškodí. A ani kolem fast foodu nebudeme muset chodit obloukem. Stačí se jen nepřecpávat, jídlo si vychutnat a doplnit svůj životní styl o více pohybu.
Foto: Photos.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena