Exotické ovoce

Exotické ovoce

Některé z plodů exotického ovoce se řadí mezi nejlahodnější a nejchutnější na světě. Tropické rostliny rodí několikrát do roka anebo jejich plody dozrávají nepřetržitě.

20653×

Exotické ovoce je dnes již běžně dostupné v našich obchodech. Moderní chladicí technika a rychlá doprava nám umožňuje těšit se z celé řady čerstvých plodů v našich klimatických podmínkách. Je ale i takové ovoce, které se dá zakoupit pouze na objednávku, protože jeho transport letadlem je zakázán a jinou dopravou je možné jej dovážet za specifických podmínek.

Meloun cukrový - cantaloup

Tento meloun je jiný než ten vodní, má zeleno-žlutou slupku, je mnohem menší a jeho dužina je meruňkově zbarvená. Na chuť je velmi jemný, má intenzivní aroma a silně voní.

Papaya

Ovoce má zelenou až žlutou slupku v závislosti na zralosti, je menší a tvarem připomíná velkou hrušku. Jeho oranžová dužina s velkým počtem semen se jí syrová - semena se však musí před konzumací odstranit. Papaya se přidává do ovocných salátů.

Ananas sweet gold

Ananas jistě každý alespoň jednou měl na svém stole a ochutnal jeho lahodnou, šťavnatou, kyselo-sladkou chuť. Má navíc vynikající vůni a obsahuje řadu minerálních látek a enzym Bromelin, který podporuje trávení. Pro svůj vzhled zdobí ovocné mísy ve svém původním stavu, ale i oloupaný, nakrájený a připravený ke konzumaci.

Čerstvé fíky

Kdo rád cestuje do jižních zemí, s fíky se jistě setkal a mohl je ochutnat čerstvé, utržené přímo ze stromů. Fíky jsou výborné za syrova, ale mohou se z nich vyrábět také džemy nebo čatní. Mohou se využít i "naslano", plněné ořechy, sýrem nebo šunkou.

Litchi

V našich obchodech se častokrát setkáte i s tímto ovocem. Kdo je nezná, neví, že pod slupkou s drsným povrchem, kterou musíme oloupat vždy těsně před použitím, najdeme bílou sladkou dužinu připomínající chutí hroznové víno. Litchi je drobné ovoce, velikostí i tvarem mírně připomínající plody angreštu, jen ta slupka je očividně jiná - tvrdá a drsná, oranžově až růžově zbarvená.

Mochyně - Physalis

Toto ovoce má osvěžující sladkokyselou chuť. Používá se k přípravě ovocných salátů, dezertů, kompotů, džemů, ale i likérů a kandovaného ovoce.

Plod kaktusu - Pitahaya červená

Plod kaktusu pitahaya má atraktivní výrazně červenou slupku, pod kterou se skrývá šedobílá průsvitná dužina s drobnými černými semínky. Dužina chutná mírně nakysle a je lehce aromatická. Chutí připomíná směs angreštu a vodního melounu. Tyto plody se konzumují nejčastěji čerstvé.

Mangostan

Jde o ovoce s tmavě fialovou měkkou slupkou, pod kterou se skrývá sněhově bílá dužina. Ovoce je sladké, jeho chuť je příjemná a již první sousto vyvolává nadšení.

Rambutan

Drobné a velice zajímavé ovoce - jeho slupka, která se velice snadno sloupne, je pokrytá velkým množstvím měkkých a poměrně dlouhých "vlásků". Rambut znamená v indonéštině vlas. Dužina tohoto ovoce je bílá a sladká.

                               Rambutan

Karambola

Má zvláštní tvar. Ovoce se využívá s oblibou pro ozdobu ovocných salátů a různých koktejlů.

Durian

Opravdu výjimečné ovoce, jehož vůně je velice specifická a omezuje jeho transport z Jihovýchodní Asie. Chutná po smetaně, jahodách a smažené cibulce zároveň. Místními lidmi v Jihovýchodní Asii je milováno. Toto ovoce se jí většinou syrové, dužina se však používá i k výrobě zákusků, zmrzlin, sušenek a bonbonů. Na pohled je durian ovoce s tlustou slupkou zelenožluté barvy, pokrytou ostrými trny, od nichž je odvozen jeho název. (Možná by mohlo toto ovoce někomu připomínat náš kaštan.) Po otevření slupky najdeme v plodu velká semena, obalená speciální vrstvou smetanově bílé až tmavožluté pudinkové hmoty.

Foto: Profimedia.cz

user-icon

autor Stáňa