Etika u stolu v domácnosti

Etika u stolu v domácnosti

9780×
Správná hospodyňka by měla všechno jídlo nachystat tak, aby odpadlo zbytečné odbíhání od stolu, které působí rušivě. Výborným pomocníkem je malý servírovací stolek postavený u židle hospodyně. Je jedno, na kterou stranu si ho dáme. Pak si nedáváme mísy doprostřed stolu ale právě na tento stolek, který máme hned po ruce.

Polévka na stole

Polévku velmi účelně podáváme v šálcích se dvěma úchyty a podšálkem. V tomto případě neklademe na ploché talíře na stůl předem, nýbrž až po polévce. K polévkovým šálkům jsou vhodné lžíce menších rozměrů. Dnes na trhu jsou moderní jídelní soupravy, které mají již správnou velikost lžic. Než začneme jídlo jíst, položíme si v půli přeložený ubrousek na kolena, abychom uchránili oděv proti případnému ušpinění. Lžíci držíme třemi prsty pravé ruky a placem přidržujeme rukojeť. Lžíci podáváme k ústům šikmo, nikoli ze strany nebo kolmo. Polévku nemícháme, nefoukáme, nesrkáme, ale jíme ji zcela nehlučně. Lžíci nenabíráme příliš plnou, aby polévka nestékala zpět do šálku nebo do talíře. Hlavu neskláníme hluboko do talíře a neopíráme se lokty o stůl. Lokty držíme volně u těla. Pokud jsou v polévce nudle nebo podobně nakrájená zelenina, nabereme tolik nudlí nebo zeleniny, aby nepřesahovaly okraje lžíce a nevisely dolů. Jsou-li v polévce játrové knedlíčky nebo noky, nerozkrájíme je lžící všechny najednou, ale odkrojíme vždy jen jedno sousto. Zbytek polévky nelijeme ze šálku na lžíci, ale můžeme ji ze šálku vypít, jako pijeme čaj. Předem si lžíci vyjmeme a položíme na podšálek.

Sklízení a další chody

Po jídle prvého chodu sklidí použité nádobí na podnos dorůstající dítě, aby mámu jednak zastalo a taky, aby měla máma dostatek času na rozdělení druhého jídla. Podáváme-li saláty, je vhodnější připravit je v jednotlivých porcích než na míse, ze které bychom je pak na stole rozdělovali. Hospodyně ví, kolik každý sní, takže se ušetří místo na stole i nádobí. Talířky se salátem pokládáme k levé straně talíře. Na saláty používáme větší ploché talířky, nikdy ne kompotované hluboké misky. Vidličku držíme v levé ruce tak, že ukazováček lež na střence vidličky a její konec je skryt ve dlani, aniž vyčnívá. Při krájení pokrmů držíme vidličku hřbetem vzhůru šikmo na talíři, nikoli kolmo. Vidličku obracíme špičkami vzhůru jen tehdy, nabíráme-li zelí nebo sypké pokrmy, jako rýži, hrášek, zeleninu a podobně. Na řadě je nůž. Nůž držíme v pravé ruce s ukazováčkem nataženým a rukojeť skrýváme v dlani tak, aby konec nože nevyčníval. Ukrojíme vždy jen jedno sousto. Nekrájíme vše najednou. Nožem každopádně pokrm na talíři nemícháme a ani jím nepodáváme jídlo do úst. Malé děti učíme nejdříve jíst rozkrájené pokrmy, a to malou vidličkou v pravé ruce, později jim dáme celý dětský příbor a učíme je s ním správně zacházet. Mnoho měkkých pokrmů lze jíst vidličkou v pravé ruce. Jsou to pokrmy, u nichž není co krájet, jako je sekaná pečeně, dušené sekané bifteky, omelety, palačinky, rizoto, těstoviny, ryby. Po ukončení jídla položíme příbor souběžně, střenkami k pravé ruce. Křížem přes talíř jej klademe jen tehdy, přerušujeme-li jídlo, abychom se napili, nebo abychom si přidali další pokrm. Aby si děti osvojily správné stolování, musíme být jako rodiče vzorem. Neměly by vidět nesprávné příklady svých rodičů, jako je šermování příborem, čtení při jídle, odmítání zeleniny, mluvení s plnými ústy a řešení domácích sporů při jídle. Jak je to u vás? Dodržujete u rodinného stolování etiketu? Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Jovi

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena