Podle stejných surovin, ale různého množství rozlišujeme druhy kynutého těsta.
Lité kynuté těsto
Tento druh kynutého těsta je vhodný na bábovku nebo na lité buchty.
Je možné připravit těsto jednoduché a nebo těsto jemné. Rozdíl mezi těsty je v množství cukru, tuku, vajec či pouze žloutku a droždí. Pro přípravu těsta jemného vždy použijeme těchto surovin více a místo celého vejce jen žloutky.
Správně vypracované těsto na litou buchtu je opravdu možné z mísy na plech nebo do formy "nalít" a teprve tam necháme kynout. Dbáme vždy na to, aby nepřekynulo. Pak vložíme do vyhřáté trouby, zapečeme a zvolna dopékáme. Celková doba pečení je asi 3/4 hodiny.
Polotuhé kynuté těsto
Těsto polotuhé je vhodné opět na bábovky, buchty, "jidáše", ale také na různé koláče, vdolky, rohlíky a záviny.
Opět rozlišujeme těsto na obvyklé a jemné. Oproti litému těstu zde použijeme poloviční dávku cukru a mléka. Tím získáme těsto tužší konzistence. Po vypracování hladkého, vláčného a měkkého těsta je necháme v teple vykynout, až pak je zpracujeme do požadovaných tvarů.
Tuhé kynuté těsto
Tuhé těsto se dobře hodí pro pečení vánoček, bochánků, které jsou po vykynutí potřeny vejcem a po zaschnutí jsou na povrchu naříznuty nebo nastřihnuty nožem či nůžkami. Dále se hodí pro výrobu tyček nebo briošků. Briošky jsou malé bochánky ve velikosti housek, které také nastřihneme nebo vytáhneme "ouška".
Pro tuhé těsto se setkáme se třemi možnými rozpisy surovin - pro těsto úsporné, dobré a jemné. Liší se opět v množství cukru, tuku, droždí a v množství nyní pouze žloutků pro všechny tři typy rozpisů. Připravené tvary ponecháme na plechu dokynout. Pečeme o něco déle než předchozí těsta - celkem asi 1 hodinu.
Překládané kynuté těsto - plundrové
Plundrové těsto je vhodné pro přípravu hřebenů, závinů, preclíků nebo šátečkových koláčů.
Toto těsto je složitější oproti předchozím těstům pro svou přípravu. Nejprve se z části mouky a tuku vypracuje bochánek, který se nechá v chladu odpočinout. Z ostatních surovin se připraví těsto a nechá se hodinu kynout. Pak se rozválí v plát, do jehož středu se dá odpočinutý zpracovaný tuk. Okraje plátu se přeloží, válečkem se těsto lehce rozválí na pruh, který se poté složí na tři díly na šířku a pak i na délku. Opět se dá těsto na hodinu odpočívat. Po odpočinutí se těsto převálí a po krátkém odpočinku se rozválí v plát. Z něj se pak vykrajují požadované tvary.
Slané kynuté těsto
Těsto vhodné na housky a rohlíky, na slané či makové tyčky nebo na dalamánky.
Příprava je stejná jako u tuhého těsta, jen se k ostatním surovinám přidává pouze kostka cukru, celé vejce a sůl. Připravené tvary z vykynutého těsta se nechávají dokynout na plechu, pak se potírají vejcem a sypou solí, kmínem, mákem. Je možné přípravou řidšího těsta zhotovit také dietní suchary - ve formě upečené těsto se nakrájí, potře mlékem a v troubě suší dokřupava.
Kynuté těsto bramborové
Na přípravu tohoto těsta se používají spolu se základními surovinami také studené, předem uvařené brambory, které se jemně nastrouhají. Těsto připravujeme opravdu tužší, protože kynutím díky bramborám zřídne. Je možné tvarovat buchty, koláče, vánočku, z řidšího také bábovku.
Jaký druh kynutého těsta mícháte nejraději?
Foto:
Profimedia.cz