Při používání drtiče odpadu, který se instaluje pod dřez, stačí pustit studenou vodu zároveň s přístrojem a začít vhazovat odpadky přímo do výlevky. Talíř drtící komory se točí rychlostí zhruba sedmnáct set otáček za minutu. Pomocí kladívek a zdrsněných stěn rozmělní odpad na kaši, která odchází potrubím z domu. Tak lze zlikvidovat prakticky všechny potraviny. Jejich seznam uvádějí výrobci v návodu.
Do drtiče ale například nepatří syrové zbytky masa, šlachy a klouby. V přístroji by se chovaly jako gumový balón, který by lítal v drticí komoře ze strany na stranu velmi dlouhou dobu, což je neekonomické. Stejné pravidlo platí pro lehké slupky z cibule nebo třeba artyčoku. Některé z nových zařízení si však dokážou poradit i s tímto biologickým odpadem.
Kvalitní přístroje mají vnitřek z nerezavějící oceli, jejíž životnost je téměř neomezená a nežádá si žádnou údržbu. Drtiče jsou poháněné motorem o příkonu zhruba 400 až 800 wattů. Přitom platí, že čím "silnější" stroj si koupíte, tím rychleji zbytky rozmělní. A vy ušetříte. Nejen za energii, ale i za vodu. Drtiče kuchyňského odpadu je možné označit za velmi šetrné. Čtyřčlenná rodina spotřebuje na likvidaci průměrného denního kuchyňského odpadu pět a půl litru vody a 0,05 kilowatthodiny elektrické energie.
Další z čísel, na něž se při nákupu drtiče podívejte, je hlučnost. Ta se pohybuje podle typu motoru pod padesáti, případně čtyřiceti pěti decibely. Spíš než k mixéru, který je mnohem hlučnější, bych zvuk běžícího drtiče přirovnal k zapnuté digestoři.
Drtiče se prodávají za cenu od pěti do zhruba třiceti tisíc korun, záleží na kvalitě a značce. Potřebujete k nim přívod elektrické energie, tekoucí studenou vodu a dřez s výlevkou o průměru devět centimetrů (běžnější však bývá menší, s průměrem 5,6 centimetru - i ten je ale možné pro drtič upravit). Ve studené vodě tuk ztuhne a následně se nabalí na ostatní rozdrcené částečky. Tím se zabraňuje usazování mastnoty v odpadu. Voda zároveň ochlazuje motor. Přístroje jsou vybavené pojistkou s dvojitou ochranou. Ta okamžitě zastaví přívod elektrické energie, pokud hrozí přehřátí motoru nebo když do drtiče omylem spadne lžička či jiná "zakázaná" věc.
Co může drtič zlikvidovat
- slupky z brambor a celé brambory
- odřezky masa včetně šlach a kloubů po tepelné úpravě
- slupky z melounů, banánů, pomerančů
- veškeré ovoce, zeleninu
- kuřecí kosti
- rybí kosti, rybí hlavy
- skořápky ořechů a vajec
- košťály
- staré pečivo
- pecky z ovoce
- kávovou sedlinu společně s filtrem z překapávače
- použité čajové sáčky
- zbytky z talířů včetně ubrousků a párátek
- cigaretové nedopalky a popel
- papírové kapesníčky
- papírové utěrky
Co do drtiče nesmí
- mořské škeble
- celé kukuřičné listy
- syrové zbytky masa, šlachy a klouby
- igelitové sáčky
- drátěnky a mycí houbičky
- hliníkové fólie
- provázky
- sklo, porcelán, plasty, kovy
Drtič odpadu je jednoduchý, na údržbu nenáročný přístroj. Koupit ho lze třeba v kuchyňských studiích a u prodejců dřezů. Jeho instalaci raději svěřte odborné firmě. Myslíte-li si, že ji zvládnete sami, držte se doporučení a postupu výrobce.
Stačí pustit studenou vodu a biologický odpad nasypat do výlevky dřezu. Kuchyňský drtič vše rozmělní a odpad odchází potrubím do kanalizace.
Foto:
Profimedia.cz