Drtič odpadů

Drtič odpadů

Moderní a stále více využívaná kuchyňská pomůcka, která se těší stále větší oblibě. O čem je řeč? No přeci o drtiči odpadů. Pokud vás toto téma zajímá, čtěte dále.

10003×
Při používání drtiče odpadu, který se instaluje pod dřez, stačí pustit studenou vodu zároveň s přístrojem a začít vhazovat odpadky přímo do výlevky. Talíř drtící komory se točí rychlostí zhruba sedmnáct set otáček za minutu. Pomocí kladívek a zdrsněných stěn rozmělní odpad na kaši, která odchází potrubím z domu. Tak lze zlikvidovat prakticky všechny potraviny. Jejich seznam uvádějí výrobci v návodu. Do drtiče ale například nepatří syrové zbytky masa, šlachy a klouby. V přístroji by se chovaly jako gumový balón, který by lítal v drticí komoře ze strany na stranu velmi dlouhou dobu, což je neekonomické. Stejné pravidlo platí pro lehké slupky z cibule nebo třeba artyčoku. Některé z nových zařízení si však dokážou poradit i s tímto biologickým odpadem. Kvalitní přístroje mají vnitřek z nerezavějící oceli, jejíž životnost je téměř neomezená a nežádá si žádnou údržbu. Drtiče jsou poháněné motorem o příkonu zhruba 400 až 800 wattů. Přitom platí, že čím "silnější" stroj si koupíte, tím rychleji zbytky rozmělní. A vy ušetříte. Nejen za energii, ale i za vodu. Drtiče kuchyňského odpadu je možné označit za velmi šetrné. Čtyřčlenná rodina spotřebuje na likvidaci průměrného denního kuchyňského odpadu pět a půl litru vody a 0,05 kilowatthodiny elektrické energie. Další z čísel, na něž se při nákupu drtiče podívejte, je hlučnost. Ta se pohybuje podle typu motoru pod padesáti, případně čtyřiceti pěti decibely. Spíš než k mixéru, který je mnohem hlučnější, bych zvuk běžícího drtiče přirovnal k zapnuté digestoři. Drtiče se prodávají za cenu od pěti do zhruba třiceti tisíc korun, záleží na kvalitě a značce. Potřebujete k nim přívod elektrické energie, tekoucí studenou vodu a dřez s výlevkou o průměru devět centimetrů (běžnější však bývá menší, s průměrem 5,6 centimetru - i ten je ale možné pro drtič upravit). Ve studené vodě tuk ztuhne a následně se nabalí na ostatní rozdrcené částečky. Tím se zabraňuje usazování mastnoty v odpadu. Voda zároveň ochlazuje motor. Přístroje jsou vybavené pojistkou s dvojitou ochranou. Ta okamžitě zastaví přívod elektrické energie, pokud hrozí přehřátí motoru nebo když do drtiče omylem spadne lžička či jiná "zakázaná" věc.

Co může drtič zlikvidovat

  • slupky z brambor a celé brambory
  • odřezky masa včetně šlach a kloubů po tepelné úpravě
  • slupky z melounů, banánů, pomerančů
  • veškeré ovoce, zeleninu
  • kuřecí kosti
  • rybí kosti, rybí hlavy
  • skořápky ořechů a vajec
  • košťály
  • staré pečivo
  • pecky z ovoce
  • kávovou sedlinu společně s filtrem z překapávače
  • použité čajové sáčky
  • zbytky z talířů včetně ubrousků a párátek
  • cigaretové nedopalky a popel
  • papírové kapesníčky
  • papírové utěrky

Co do drtiče nesmí

  • mořské škeble
  • celé kukuřičné listy
  • syrové zbytky masa, šlachy a klouby
  • igelitové sáčky
  • drátěnky a mycí houbičky
  • hliníkové fólie
  • provázky
  • sklo, porcelán, plasty, kovy
Drtič odpadu je jednoduchý, na údržbu nenáročný přístroj. Koupit ho lze třeba v kuchyňských studiích a u prodejců dřezů. Jeho instalaci raději svěřte odborné firmě. Myslíte-li si, že ji zvládnete sami, držte se doporučení a postupu výrobce. Stačí pustit studenou vodu a biologický odpad nasypat do výlevky dřezu. Kuchyňský drtič vše rozmělní a odpad odchází potrubím do kanalizace. Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Vilienka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena