Drobné i větší triky, díky kterým ušetříte v kuchyni nejen při vaření

Drobné i větší triky, díky kterým ušetříte v kuchyni nejen při vaření

Píšete si nákupní seznamy, vymýšlíte jídla na celý týden a potraviny u vás v koši rozhodně nekončí? Možná máte pocit, že děláte všechno pro to, abyste v kuchyni ušetřili. Ale co když vám řekneme, že můžete dělat ještě víc? Zamyslete se nejen nad stářím a spotřebou vašich spotřebičů, ale všímejte si i zdánlivých drobností. Vždyť už naše babičky říkaly, že halíře dělají talíře.

2117×
Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Vaření.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah
Nákupem potravin to nekončí. Spíš naopak. Třeba za dveřmi lednice se toho odehrává víc, než si jen myslíte. Víte například, jaká má být ideální teplota pro skladování potravin? Protože právě ta značně ovlivňuje energetickou spotřebu ledničky, ale i kvalitu a čerstvost potravin.

V lednici by mělo být 5 až 6 °C, v mrazáku potom minus 18°C. Při nižší teplotě v lednici může dojít k námraze, která značně zvýší energetickou spotřebu lednice. Při vyšší teplotě se zase potraviny rychleji kazí, což také není právě ekonomické.

Mimochodem, přemýšlejte i nad tím, kde vaše lednička stojí. Pokud na místě, kde do ní „praží“ slunce, počítejte s vyšší spotřebou energie. Každý stupeň navíc nad hranicí 20 °C znamená o zhruba 4 až 6 % vyšší spotřebu elektřiny. A to už je na vyúčtování znát.

Náš tip: Víte, jak správně skladovat potraviny v lednici tak, aby vám vydržely čerstvé co nejdéle? Do speciálního boxu uložte zeleninu a ovoce, do poličky nad něj patří maso, poté uzeniny a až nahoru sýry, jogurty a další mléčné produkty. Vejce by měla být ve dvířkách úplně nahoře, máslo hned v přihrádce pod nimi.


Zaměřte se na spotřebiče

Právě spotřebiče jsou jedni z největších žroutů energie v domácnosti. Možná se radujete, že se vám podařilo sehnat levnou lednici, ale už jste si nevšimli, že energetická třída je pouze A+. Náklady na provoz takové ledničky mohou být za rok až dvojnásobné oproti modelu s podobnými parametry, ale energetickou třídou A+++.

Investice do nových a úsporných spotřebičů se vyplatí. Jejich spotřeba energie je totiž obvykle výrazně menší.
Investice do nových a úsporných spotřebičů se vyplatí. Jejich spotřeba energie je totiž obvykle výrazně menší.

Nechce se vám dávat za spotřebiče všechny své úspory? Je to pochopitelné, ale šetřit na kvalitě by se vám v budoucnu nemuselo vyplatit. Právě nákup nových, úspornějších spotřebičů je relevantní důvod pro sjednání půjčky. Pokud si vyberete výhodnou půjčku s rozumnými podmínkami, pak se vám náklady na půjčku (úroky a případné další poplatky) „vrátí“ na výrazně ekonomičtějším (a mnohdy i ekologičtějším) provozu nového spotřebiče. Zatímco klasickou půjčku si vyřídíte předtím, než vyrazíte do obchodu, nákupy zboží na splátky si sjednáte přímo v kamenné prodejně nebo v e-shopu.


Mytí nádobí v ruce je černou dírou na peníze

Možná se vám zdá mytí nádobí v ruce úspornější než mycí cyklus v myčce, ale zdání klame. Nejenom, že vám ruční mytí zabere spoustu času, ale také s každým mytím spotřebujete až o 30 litrů více vody, než kolik potřebuje průměrná myčka na nádobí. Zvlášť pokud myjete nádobí pod tekoucí vodou.

Samozřejmě záleží na tom, jakou myčku vyberete. Jak už jsme zmínili výše, zaměřte se na energetickou třídu. Zapomínat byste ale neměli ani na užitnost – malé domácnosti postačí menší myčka s nižší spotřebou vody a energií, do velké rodiny ale pořiďte větší model. Ten má sice větší spotřebu, ale nebudete ho muset zapínat tak často.


Díky pokličce neuniká pára ani peníze

Nechce se vám při vaření svádět boj s pokličkami, které jsou až úplně vespod šuplíku? Chápeme, ale… Právě díky tomuto kovovému nebo skleněnému pomocníkovi výrazně klesá spotřeba energie. A to až čtyřikrát oproti vaření, kdy hrnce necháte otevřené.

Předehřívat troubu je zbytečné. A stejně tak je zbytečné nechat ji zapnutou až do konce pečení. V závěru ji vypněte. Ušetříte tak na energiích.
Předehřívat troubu je zbytečné. A stejně tak je zbytečné nechat ji zapnutou až do konce pečení. V závěru ji vypněte. Ušetříte tak na energiích.

Stejně tak šetří čas i peníze tlakový hrnec neboli papiňák
. Díky většímu tlaku se jídlo vaří při vyšší teplotě, což vám urychlí přípravu jídla až o 70 % a spotřebu energie sníží až o 60 %. Pokud tedy často připravujete pokrmy, které při vaření potřebují čas, investujte do kvalitního tlakového hrnce. A důsledně zavírejte hrnce klasické.


Drobnosti, které pomáhají šetřit

Na závěr pro vás máme 4 tipy na zdánlivé maličkosti, které ale ve výsledku dokážou ušetřit nemalé částky:

·         Trouba: Jste zvyklí předehřívat troubu? Pak se tento návyk rychle odnaučte, je to zbytečný žrout energie. Moderní spotřebiče se na požadovanou teplotu zahřejí během pár desítek sekund. Troubu naopak můžete vypnout už 15 minut před koncem pečení. Na výsledek vaší snahy to nebude mít žádný vliv a spotřeba elektřiny bude zase o kousek nižší.

·         Jen tolik vody, kolik potřebujete: Vaříte vodu na těstoviny? Dejte do hrnce jen tolik vody, kolik doopravdy potřebujete. Nejenom, že výrazně urychlíte čas vaření, ale také ušetříte za vodu.

·         Elektrický sporák: Díky zbytkovému teplu můžete elektrický sporák vypnout zhruba 5 minut před koncem vaření.  

·         Velikost hrnců a pánviček: Nevařte na zbytečně velkých plotýnkách. Pokud použijete hrnec s průměrem jen o 3 centimetry menším, než je plotýnka, spotřebujete zhruba třetinu energie úplně zbytečně.
user-icon

autor Kubik

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena