Dráždivý tračník a stravování

Dráždivý tračník a stravování

U dráždivého tračníku je porušena schopnost správného řízení hybnosti tlustého střeva. Tudíž tlusté střevo reaguje na vnější i vnitřní podněty neúměrně. Diagnóza tohoto onemocnění se může stanovit, až po vyloučení všech ostatních možných chorob. Léčbou je rozumný jídelníček a vyloučení stresu. Jak na to?

39661×
Lidé trpící touto nemocí si obvykle stěžují na nadmutý žaludek, časté střídání zácpy a průjmu. Pociťují křečovité až kolikovité bolesti ve střevech a vytrvalé nepříjemné pocity v břišní dutině (škroukání, kručení). Mezi nejčastější příčiny tohoto onemocnění patří dietní chyba, střevní infekce, potravinová alergie, dieta s nízkým obsahem vlákniny, ale i zvýšené užívání antibiotik a projímadel narušujících běžnou střevní mikroflóru. Na vzniku se podílí i stres, přepracování a deprese. Jak s tím souvisí naše stravování? Nejprve se zaměříme na to, co jíst a čemu se raději vyhýbat. Zkrátka na to, co to znamená rozumný jídelníček pro lidi trpící touto chorobou.

Zdravý a rozumný jídelníček

Jíme pravidelně a častěji po malých porcích. Každé jídlo pomalu a důkladně koušeme. Denní strava by měla obsahovat 18 g vlákniny v běžných potravinách, což je nejdůležitější. Zapomeňte na koncentrované otruby či tabletky z reklam. Dříve lékaři doporučovali jako součást léčby otruby. Mnozí odborníci se však domnívají, že právě otruby neléčí, ale střevo spíše ještě více podráždí a obtíže se zhoršují. Vhodná je rozpustná vláknina, jež se vyskytuje v ovoci a zelenině, jako například v jablkách, hruškách, datlích a obilninách (oves, žito, ječmen). V denním menu by neměl chybět jogurt s živými kulturami, neboť ten udržuje zdravou rovnováhu střeních bakterií. Z masa upřednostňujeme drůbež a ryby. Vhodné jsou i bezlepkové obilniny jako celozrnná rýže, proso či pohanka.

Nejíme nebo omezujeme

Vyhýbat bychom se měli výrobkům na bázi lepku jako jsou sušenky a zákusky. Zpracované a instantní výrobky je také třeba v jídelníčku omezit, stejně tak kávu, alkohol a cukr. Zmrzlina, pomerančová a grepová šťáva, margaríny a červené maso, to jsou potraviny, které bychom si též měly dopřávat jen v omezeném množství. Dále jídla nadýmavá či potraviny s nerozpustnou vlákninou (otruby, ořechy, kukuřice, luštěniny) jsou těžko stravitelné a tudíž nevhodné.

Vhodný pohyb a dostatek odpočinku

Jak již bylo řečeno, nejen jídelníček, ale i správný pohyb a relaxace snižují stres, napětí a přispívají tak k léčbě tohoto nepříjemného onemocnění. Co se týče pohybu můžeme doporučit strečink, plavání, chůzi, jógu a tai - chi. Relaxovat můžeme při masážích či vhodné aromaterapii. Například esence saturejky léčí křeče ve střevech. Máte-li osobní zkušenosti s tímto onemocněním, budeme rádi, když nám napíšete, jak s tímto onemocněním bojujete vy. Třeba tím pomůžete dalším nešťastníkům.