Období letních prázdnin a dovolené je o dopřávání si, o tom není pochyb. Vyplatí se pobyt bez stravy, se snídaní, program polopenze nebo all inclusive?
Důvod, proč si vybereme program bez stravy, je různý. Možná chceme ušetřit a vézt s sebou dříve předchystanou českou stravu, možná si chceme dopřát den co den specialitu dle vlastního výběru bez omezení nabídky hotelu, případně vyrážíme do země, kde se individuální stravování po restauracích a tavernách prostě vyplatí.
Udržet na uzdě své chutě při vlastním stravování bývá nejtěžší. Při počítání každé koruny se vám jistě vybaví známá věta: "Přece se to nevyhodí". A tak i na dovolené dojde k dojídání a přejídání se předem připravených pokrmů, které jen málokdy mají blízko k nízkokalorické a zdravé stravě. I když změníme místo pobytu, strava zůstane stejná, proto nemůžeme čekat žádné zázraky. Když se k tomu přidá místní alkohol, je vysvětlení přibývajících kil jasné.
Při stravování se po místních barech, restauracích a pizzeriích máme již na výběr. Kdejaká kuchyně je zdravější než ta česká, proto nebývá problém vybrat si, přitom si pochutnat. Avšak i v tomto případě se neubráníme vyzkoušení tučných ryb, smažených pokrmů, sladkých moučníků apod.
Pobyty s nabídkou snídaně formou švédských stolů jsou výhrou. Zejména v zemích, kde se najíme za babku, což platí třeba pro exotické Thajsko. Snídaně s bohatým výběrem zeleniny, ovoce, pečiva, cereálií, mléčných výrobků, vajec, uzenin, nakládaných ryb atd. jsou někdy přizpůsobené evropské stravě. Jindy máme na výběr ze spousty exotického ovoce (papája, datle, fíky, mango…), typické pečivo pro danou zemi nebo třeba lehké pudinky a pěny, které mají pramálo společného s těmi našimi "z prášku". Můžeme si naložit kolik sníme a načerpat energii opravdu na celý den. Při nutkání, že musíme i na dovolené hubnout, zvolíme talíř plný barevné zeleniny, necháme si připravit čerstvou omeletu a přidáme nějakou chilli papričku nebo pálivou pastu pro nastartování spalování tuků.
Během dne nám pak stačí pár malých svačinek a večeři vyřešíme trochou rýže, grilovanou rybou nebo kuřecím masem a opět spoustou nakrájených čerstvých plodů. Jako dezert skvěle poslouží pár měsíčků melounu, pomeranč, meruňky nebo jiné ovoce, které extra nezatíží naše trávení.
Takto se můžeme stravovat i při programu polopenze, dbejme však při výběru hotelu na možnost švédských stolů.
All inclusive je v současnosti nejoblíbenějším způsobem stravování. Můžeme si z nabízené stravy vybrat jen to nejlepší nebo naopak sníst všechno, co oči vidí. V druhém případě, snadno-li přibíráme, si spolu s pěknými zážitky přivezeme i pár špíčků navíc. Pozor si dávejme i na nápoje. Celodenní popíjení zdarma je lákadlem, ale pitný režim při horkém počasí lze dohánět i čistou vodou. Místní colové nápoje a rádoby džusy jsou plné cukru a barviv. I alkoholické nápoje pijeme s mírou, snadno si jejich příjmem "spolkneme" celodenní příděl kalorií.
Samozřejmě to neznamená, že příjezdem do vybrané země budeme myslet jen na to, co si můžeme dovolit a co ne. Hubnutí začíná naším myšlením. Proto bezstarostnost, více pohybu a užívání si pohody mnohdy stačí k tomu, abychom si spolu s opálením přivezli i vylepšenou postavu.
Foto: Míša Chylková
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena