
Tradiční korejský salát, který je podáván téměř ke všem pokrmům. Je plný vitamínů a dokonce celosvětově vnímán jako jedno z nejzdravějších jídel. Variant existuje nespočet, snad každá rodina má ten svůj kimchi salát, dnes se naučíme krok za krokem tento základní recept.
Na kimchi salát si připravíme 1 malé pekingské zelí, 2 malé mrkve, 1 jarní cibulku, 2 velké stroužky česneku, čerstvý zázvor, sůl, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžíci chilli, 1 litr vody, 1 lžíci medu a sezamová semínka na dozdobení.

Nejprve rozpůlíme pekingské zelí, následně rozkrojíme na čtvrtiny. Odkrojíme košťál a překrájíme na cca 5 cm široké pruhy.

Připravíme si větší mísu s cca litrem vody, nasypeme do ní nakrájené zelí, zasypeme 3 vrchovatými lžícemi mořské soli a pořádně promícháme.

Zelí ponoříme a zatížíme například poklicí. Necháme takto odležet 2 hodiny.

Mezitím si nasekáme jarní cibulku nadrobno, mrkev nastrouháme nahrubo, prolisujeme stroužky česneku a asi 3 cm zázvoru oloupeme a nastrouháme najemno

Připravíme si pastu k ochucení salátu. V misce smícháme připravený česnek a zázvor, chilli, med a rybí omáčku. Vše důkladně lžičkou promícháme, vznikne nám červená pasta.

Nasolené zelí několikrát důkladně propláchneme a přecedíme, abychom ho zbavili soli.

Do mísy poté dáme důkladně propláchnuté zelí, mrkev, jarní cibulku a připravenou pastu. Vše důkladně promícháme, nejlépe v potravinářských rukavicích.
Po důkladném promíchání by měly být všechny kousky rovnoměrně obaleny připravenou červenou pastou.

Hotový kimchi salát napěchujeme do větší sklenice, necháme 1 - 2 dny přikrytý kvasit při pokojové teplotě, poté uzavřeme a skladujeme v lednici.
Kimchci salát podáváme jako přílohu, shora ještě každou porci posypeme sezamovým semínkem.

Co je fermentace a proč kvašené potraviny prospívají zdraví?
Objevte tajemství fermentace neboli kvašení a proč se z ní stává hit moderní kuchyně. Naučte se, co můžeme fermentovat, jaké techniky použít a proč je tato starobylá metoda zpracování zdraví prospěšná.
Užijte si doma skutečnou chuť Koreje: Připravte si kimchi podle našeho návodu
Ochutnejte energii a svěžest korejského kimchi v čistě rostlinném podání – zvládnete ho připravit doma krok za krokem podle našeho receptu. Fermentovanou zeleninu ocení i vegani!
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena