Chléb byl vždy více než pouhým pokrmem. Byl a zůstal symbolem bytí, přináší štěstí a dlouhý život. Pekárna pracuje v plně automatickém režimu, takže ovládání je neuvěřitelně jednoduché a nenáročné na čas.
Co všechno pekárnička umí:
- tmavý kynutý chléb
- světlý pšeničný chléb
- žitný chléb
- celozrnný chléb
- francouzský chléb
- francouzské bagety
- italský chléb
- sladké těsto určené k dalšímu zpracování
- těsto na pizzu
- nudle
- vaření marmelád
Jak postupovat při práci s pekárničkou?
Nejprve vložíme do pečící formy jednotlivé přísady v pořadí, které je uvedeno v receptu. Zvolíme si vhodný program (bílý chléb, celozrnný nebo sladký chléb), vybereme hmotnost, která přísluší k vybranému programu a zvolíme si stupeň upečení kůrky. Všechno bychom měli najít v přiloženém návodu. Pak stačí zmáčknout tlačítko Start a pekárnička již udělá vše za vás.
Míchá a hněte těsto do požadované konzistence, pak se předehřeje na požadovanou teplotu vhodnou k vykynutí těsta. Po vykynutí se pustí do pečení. Zhruba za 2 hodinky zazní zvukový signál oznamující konec programu a čerstvý, voňavý chléb je hotov! Současně se spustí režim, který udržuje hotový pokrm i hodinu v teplém stavu.
Určitě oceníme i možnost načasování začátku přípravy chleba. Můžeme to nastavit tak, že nás ráno vzbudí místo vůně čerstvé kávy, vůně čerstvého pečiva.
Říkáte si, že se dá chléb upéci i v troubě? To máte pravdu, jen vás to stojí daleko více času a hlavně díky velkému prostoru při pečení v troubě je sušší oproti chlebu z domácí pekárny.
Nabídneme vám pár zajímavých a chutných receptů, ale předtím je ještě potřeba seznámit vás s tím, co znamená číslice za slovem typ na sáčku s moukou. Jako třeba mouka typ 550. Toto číslo nám udává, jak moc bylo při mletí zrno očištěno. Čím více nerostných látek se v zrnu ponechá, tím je typové číslo vyšší a mouka tmavší.
- Typ 550 - ideální do pečiva a světlého chleba
- Typ 1050 - tmavší druh pšeničné mouky, vhodná do křehkého těsta
- Typ 405 - univerzální mouka pro domácnost, nejsvětlejší
- Pšeničná celozrnná mouka - nemá typové označení, při zadělání je potřeba více tekutiny než u běžné mouky
Foto:
Profimedia.cz