Domácí zabijačka vždy poskytuje značné množství masa, sádla a dalších surovin. Protože veškeré maso při vlastní zabijačce nespotřebujeme, snažíme se část podomácku zavařit - tedy konzervovat.
K úspěšnému konzervování je však potřeba mít alespoň zčásti odborné znalosti. Pokud budeme dodržovat některá důležitá pravidla, pak nemusíme mít obavy z případného neúspěchu. Zapomínat bychom tedy neměli především:
Domácímu konzervování masa je nutné věnovat náležitou péči. Trvanlivost, která je u konzerv požadována, je zde nejdůležitější vlastností.
Základní inventář by měly tvořit: uzavírací hlava při použití sklenic, čisté sklenice, kvalitní víčka, pracovní stůl, potřebné nádoby (hrnce různých velikostí), naběračky, cedníky, ostré nože, vidličky, velký hrnec na zavařování, teploměr.
Na dobré konzervy je nutné používat jen dobré maso - to by měla být hlavní zásada. Maso příliš mladé obsahuje více vody, maso staré je zase suché a tvrdší. V každém případě je třeba pro každý druh konzervy volit takové maso, aby kvalitou odpovídalo požadavkům na určený druh. Konzervováním pak můžeme připravit hovězí guláš nebo bůčkovou konzervu, které se jistě budou hodit třeba na plánovanou dovolenou.
Suroviny k úpravě konzerv - voda (k oplachování, k samotné úpravě), sůl, koření, zelenina (vždy dokonale čistá, čerstvá a řádně omytá), suchá cibule (bez jakékoliv nákazy).
Obsah masových konzerv je potřeba před vlastním plněním do sklenic (nebo plechovek) tepelně upravit, abychom především zvýšili trvanlivost výsledku, ale také proto, abychom dosáhli požadované úpravy a chuti samotného pokrmu.
Vaření, uzení a pečení - to jsou právě vhodné úpravy masa před jeho dalším zpracováním. Pokud má maso zůstat v celku, např. guláše, pečeně nebo podobně upravená jídla, pak je nutné jen částečně takové maso podusit nebo předvařit (předpéci), aby maso ztratilo syrový a uvnitř krvavý vzhled. Takové maso je pak po sterilační době přiměřeně měkké, nerozpadá se a je chutné. Nesmíme však míchat maso mladé a staré - nedocílili bychom tak jednotnosti měkkosti pokrmu.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena