Dokonalá mléčná pěna

Dokonalá mléčná pěna

Máte doma espresso s parní tryskou a toužíte po napěněném mléce a stále se nedaří? Nejste v tom sami.

66653×

My, co jsme to vzdali

Po litrech mléka, které se díky parní trysce obstojně uvařily, avšak neobsahovaly ani náznak našlehání, jste to možná vzdali a zakoupili si další pomocníky do domácnosti.

Šlehač na baterky není "na baterky"

Malý přístroj s nástavcem zakončeným metličkou, která díky motorku rotuje, celkem obstojně dokáže napěnit mléko. Seženeme jej už za 200 korun.

Ruční presovač na mléko

Tento geniální vynález je jedním z mých nejoblíbenějších. Malý plastový presovač seženeme v domácích potřebách asi za 70 korun, jeho nerezová varianta pak stojí kolem tisícikoruny. Mléko po krátké době "pumpování" více než zdvojnásobí svůj objem a vytvoří hustou pěnu, která se chuťově blíží nízkotučné smetaně. Vynikající je nejen do kávy, ale mohu ji doporučit i do sýrové omáčky. Chutnala opravdu výtečně jemně a byla příjemně hustá.

Nevýhodou obou napěňovačů však je, že mléčná pěna zůstává studená, což nám například v cappuccinu může vadit.

My, co jsme to nevzdali

Ač se nedaří, stále se snažíme přijít na ten správný fígl, díky kterému parní tryska na drahém kávovaru splní svůj účel. Zapátrala jsem a zjistila, kde můžeme dělat chybu.

Ani tolik nezáleží na tom, jak drahý presovač si zakoupíme, ale vše je především o technice napěňování. Samozřejmě s některými přístroji se nám bude dařit lépe, s některými se s pěnou více nadřeme.

Základní postup k docílení výtečné pěny

  • Stěžejním strůjcem úspěchu či neúspěchu je mléko. To by mělo být plnotučné, tedy s obsahem alespoň 3,5% tuku. V prodeji je též speciální mléko na cappuccino, ale v podstatě nejde o nic jiného než o klasické mléko, jež díky názvu a ceně získá punc exkluzivity.
  • Mléko musí být čerstvé a velmi studené. Nestačí ovšem teplota z ledničky. Lepší je mléko trochu namrazit, samozřejmě v otevřené nádobě, klidně tak, aby v něm plavali kousíčky ledu. Variantou je i zakoupit si speciální menší kovovou konvičku a tu mít na mrazáku stále ledově vychlazenou a v případě potřeby do ní nalít mléko o běžné "ledničkové teplotě".
  • Vychlazené mléko nalijeme maximálně do 1/3 nádoby. Vhodná je již zmiňovaná konvička, ale poslouží i vychlazený hrneček.
  • Podle návodu od výrobce nastavíme presovač na produkci páry. Důležité je, aby se vytvářela pouze "suchá pára" a nikoliv, aby z trysky vytékala též horká voda. Parní trysku vložíme do mléka tak, aby byla jen mírně ponořená. Nádobu s mlékem nakloníme, aby se tryska opírala o stěnu nádoby, tím by nám v mléku měl vzniknout vír.
  • Nyní stále mlékem pohybujeme, aby se rovnoměrně napěnilo. V momentě, kdy se začíná prudce zahřívat s vytvářením pěny přestaňme.
  • Hotovou pěnu nalijme na horké presso a cappuccino je hotovo.

Další tipy k našlehání mléka

  • Pokud máte trysku s plastovým nástavcem a pěna se nedaří, zkuste plast sundat a pěnu tvořte pouze kovovou tryskou. Při manipulaci s ní buďte opatrní, je velmi horká a nepříjemné puchýře mohou být hned na světě!
  • Vyhněme se mléku upravovanému UHT metodou, lepších výsledků dosáhneme s pasterizovaným.
  • Přívod páry do mléka můžeme během pěnění samozřejmě i přerušit, pokud se mléko prudce zahřívá, a poté zkusit proces zopakovat.

A i vy, milí čtenáři, se s ostatními podělte o to, kterak vám se daří mléčná pěna a jak její výrobu dovést k dokonalosti. Jistě vám nejeden z nás bude vděčný.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Sarkak

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz