Dieta při antikoagulační léčbě

Dieta při antikoagulační léčbě

Orální antikoagulancia - Warfarin, Pelentan, to jsou léky snižující krevní srážlivost. Indikovány jsou u lidí s vyšším rizikem vzniku žilní trombózy. Bohužel tímto onemocněním často trpí i mladí lidé, proto jsme se rozhodli tomuto tématu věnovat a poskytnout pár základních informací a rad. V krátkosti si povíme, co je vlastně ta žilní trombóza a jak nás ohrožuje.

62875×

Co je to trombóza?

Trombóza je stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cévního řečiště. Dojde-li ke vzniku trombózy v tepně, může přerušit zásobení některého důležitého orgánu či jeho části krví s tolik potřebným kyslíkem a živinami. Může tak dojít k nevratným změnám příslušného orgánu. Postihne-li srdeční sval, vznikne infarkt myokardu, a pokud jde o mozkovou tkáň, dochází k rozvoji cévní mozkové příhody. Trombóza v žilách dolních končetin se projevuje otokem a bolestí. Krom toho se může krevní sraženina z žil utrhnout a být krví zanesena do plicní tepny, čemuž se říká plicní embolie. Je to komplikace život ohrožující.

Příčiny vzniku trombózy

K základní faktorům podporujícím vznik trombózy patří zvýšená srážlivost krve, zpomalení krevního proudu v cévách a poškození cévní stěny. Riziko vzniku trombózy zvyšují chirurgické výkony, úrazy, imobilita, obezita, křečové žíly, rakovina a samozřejmě také dědičnost. Lidé, kteří již toto onemocnění prodělali, mají větší předpoklady k recidivě.

Warfarin (Pelentan) a každodenní strava

Průběh trombózy dietou neovlivníme, ale užíváme-li orální antikoagulancia typu warfarin či pelentan, je třeba omezit potraviny obsahující větší množství vitamínu K, který účinek těchto léků ruší. Proto užíváme-li vitamínové přípravky, čteme pozorně příbalový leták a kupujeme jen ty, co neobsahují vitamín K. Měli bychom z potravy zcela vyloučit červenou řepu, avokádo, špenát, hlávkový salát, bílé i červené zelí jakkoliv upravované (dušené, kysané), brokolici, kapustu, pórek, petrželovou nať, čerstvá rajčata a papriky, čerstvý hrách. A jakou zeleninu můžeme tedy konzumovat? V malém množství je možno pojídat kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel, ředkvičky, kyselou okurku, malé zralé rajče, malé množství luštěnin (neměly by představovat hlavní jídlo). Zralé ovoce v přiměřeném množství můžeme bez obav konzumovat, výjimkou je kiwi. Také při přípravě pokrmů omezujeme používání rostlinných olejů. Dostatečný pitný režim je samozřejmostí. Vyvarovat bychom se měli popíjení alkoholu a bylinných čajů. Bylo popsáno již mnoho závažných interakcí bylinných odvarů s léky, jež snižují krevní srážlivost. Léčba orálními antikoagulancii je různě dlouhá. Záleží na tom, zda jsme prodělali první trombózu nebo je to již opakované onemocnění. V potaz se bere také to, zda je trombózou ohrožena funkce některého životně důležitého orgánu. Léčba obvykle trvá 3 - 6 měsíců, to jest po prodělání první žilní trombózy. V ostatních případech déle, někdy je celoživotní. O "dietě" a další léčbě se však vždy poraďte se svým ošetřujícím lékařem. Máte-li vlastní zkušenosti s užíváním antikoagulancií, budeme rádi, když nám je napíšete. Pomůžete třeba tak i dalším nešťastníkům. Foto: Profimedia.cz
Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena