Výzkumy potvrzují, že lidé, kteří konzumují několikrát týdně ryby, trpí mnohem méně chorobami srdce, cév a vysokým krevním tlakem. Důvodem jsou vysoké hodnoty omega-3 mastných kyselin.
Na obsah omega-3 mastných kyselin jsou nejbohatší tučné ryby jako losos, tuňák a sardinky, ale zdraví prospěšné jsou samozřejmě všechny ryby. Jenže k moři z Česka je to daleko a na zdraví zdejších obyvatel je to prostě znát. Ryby se u nás konzumují stále poměrně málo. 5 - 8 % populace trpí poruchami štítné žlázy. Důvod? Nedostatek jódu v potravě. A to by bohatě stačilo alespoň jednou týdně otevřít plechovku sardinek nebo si dát obyčejné filé s bramborem.
Nejvíce jódu obsahují již zmíněné sardinky, losos nebo makrela, ale i plody moře jako jsou ústřice nebo krevety. Sardinky navíc obsahují značné množství vápníku. Kdo byl v létě u moře, určitě neodolal báječným sardinkám, tak jak je připravují například v Portugalsku, Španělsku nebo v Chorvatsku - jen tak na grilu, případně zaprášené moukou a opečené na pánvi nebo sušené. Na sardinkách si ale můžeme pochutnat i doma. Zkuste konzervované sardinky s čerstvým zeleninovým salátem jako lehkou a dietní večeři. Báječné jsou také jako součást pomazánky nebo prostě jen na chlebu s máslem, citronem a kolečky cibule.
Kdo se vůbec zasloužil o to, že si můžeme třeba i na rybičkách v konzervě pochutnat kdykoli a kdekoli? V roce 1795 nabídl Napoleon Bonaparte odměnu 12 tisíc franků tomu, kdo najde způsob jak uchovat jídlo pro vojsko na dlouhých výpravách. Teprve po patnácti letech pokusů získal tuto odměnu pařížský lahůdkář a obchodník s vínem Nicholas Appert. Jídlo plnil do skleněných lahví se širokým hrdlem a uzavřel korkovými zátkami. Láhve pak ještě ohříval. Přesto se ale za první skutečnou konzervu považuje až plechovka, kterou v roce 1810 vymyslel Angličan Peter Durand. Bytelná válcová nádoba z pocínovaného plechu měla - stejně jako na druhé straně kanálu - především sloužit armádě. Na návodu stálo: „ Otevřete podél horního okraje pomocí dláta a kladiva.“ Až v roce1858 získává Ezra Warner z USA patent na vynález otvíráku.
Jednoznačně kvalitnímu oleji, rybičky by měly být pokud možná celé i s hlavičkou, ne příliš natěsnané. Rozdrcená rybí hmota je vhodná tak akorát do pomazánek nebo na pizzu, jinak nepotěší. Konzervy skladujeme v chladu a suchu. Nejlépe ve větrané spíži či v lednici. Po otevření plechovky se však ryby musí nejpozději do 24 hodin sníst.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena