Vánoce už opravdu sahají na kliky našich dveří, a proto pokud jsme doteď neměli čas, měli bychom se pustit do přípravy pečeného i nepečeného cukroví.
K základním surovinám na cukroví patří hladká mouka, krupicový a moučkový cukr, ořechy, rozinky, kakao, máslo, vejce a rostlinné máslo, ztužený tuk, kokos, vanilka a piškoty.
Pečení cukroví je třeba věnovat čas, aby se dobře prodělala těsta a cukroví se nepřipálilo. Proto si uvaříme jídlo na pár dní dopředu, aby rodina nehladověla, a my jsme se nezdržovali při přípravě cukroví ještě vařením. V kuchyni uklidíme vše, co tam není opravdu potřeba, abychom si vytvořili dostatek odkládacího a pracovního prostoru.
Nyní nastává čas si z chladničky vyndat všechny chlazené suroviny, jako jsou másla, vejce tuk, které budeme potřebovat ten den na zpracování těsta. Necháme je pár hodin vyndané, aby získaly pokojovou teplotu, teprve poté je můžeme zpracovávat do těsta. Mezitím si nameleme potřebné množství ořechů a piškotů, odvážíme si na každý druh cukroví, poté promícháme "suché" suroviny podle receptur, pokud je to však možné. Některé recepty vyžadují přesný postup zpracovávání surovin. U těch, kde je to možné, si promícháme odměřenou mouku, cukr, ořechy, prostě všechny suché potraviny. A misku si označíme předepsanými štítky s tím, co se v ní bude zpracovávat (například krém na vosí hnízda), aby se nám těsta nepomíchala.
Jakmile máme změklé máslo a vše o pokojové teplotě, vypracujeme postupně všechna připravená těsta. Zadělaná těsta uložíme do chladničky a postupně je zpracováváme. Nejprve veškeré pečivo upečeme, sklidíme kuchyň, zaděláme náplně a poté cukroví mažeme, slepujeme a až nakonec zdobíme.
Přinášíme tip na zaručeně rychlé a výtečné pečené a nepečené cukroví, které stihnete opravdu na poslední chvíli. Nemusíte se ani obávat toho, že bude o Štědrém dnu tvrdé.
42 dkg hladké mouky, 25 dkg Hery, 10 dkg cukru moučky, 3 žloutky
10 dkg cukru krupice, 10 dkg másla, 10 dkg mletých vlašských ořechů, 1 vejce, 1 lžíce kakaa a 2 lžíce rumu. Pokud bude náplň příliš řídká, přidáme podle potřeby namleté piškoty.
V míse smícháme mouku, cukr, změklé máslo a žloutky. Vypracujeme těsto, které plníme do vymazaných formiček na ořechy a upečeme.
V misce utřeme máslo s vejcem, cukrem a rumem, přidáme kakao, máslo a vytvoříme náplň. Podle potřeby zahustíme mletými ořechy.
Upečené a vychladlé půlky ořechů naplníme a dvě slepíme k sobě.
1 balíček piškotů, 10 dkg mletých vlašských ořechů, 20dkg moučkového cukru, 16 dkg másla, ½ skleničky rumu.
12 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru, 2 žloutky, podle chuti rum.
1 balíček piškotů
Piškoty umeleme, promícháme s moučkovým cukrem, mletými ořechy, máslem a rumem. Zpracujeme v kakaovou hmotu, kterou prozatím uložíme do chladničky. Mezitím si připravíme krém.
Máslo utřeme se žloutky a moučkovým cukrem, přidáme rum.
Formičku na hnízda vymažeme máslem, vysypeme krupicovým cukrem, vmáčkneme do formičky kakaové těsto. Uprostřed uděláme vařečkou díru, do ní dáme lžičkou krém, přiklopíme piškotem a vyklopíme.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena