Cukroví na poslední chvíli

Cukroví na poslední chvíli

Vánoce už opravdu sahají na kliky našich dveří, a proto pokud jsme doteď neměli čas, měli bychom se pustit do přípravy pečeného i nepečeného cukroví.

9927×

Základem je nákup

K základním surovinám na cukroví patří hladká mouka, krupicový a moučkový cukr, ořechy, rozinky, kakao, máslo, vejce a rostlinné máslo, ztužený tuk, kokos, vanilka a piškoty.

Příprava na pečení vánočního cukroví

Pečení cukroví je třeba věnovat čas, aby se dobře prodělala těsta a cukroví se nepřipálilo. Proto si uvaříme jídlo na pár dní dopředu, aby rodina nehladověla, a my jsme se nezdržovali při přípravě cukroví ještě vařením. V kuchyni uklidíme vše, co tam není opravdu potřeba, abychom si vytvořili dostatek odkládacího a pracovního prostoru.

Nyní nastává čas si z chladničky vyndat všechny chlazené suroviny, jako jsou másla, vejce tuk, které budeme potřebovat ten den na zpracování těsta. Necháme je pár hodin vyndané, aby získaly pokojovou teplotu, teprve poté je můžeme zpracovávat do těsta. Mezitím si nameleme potřebné množství ořechů a piškotů, odvážíme si na každý druh cukroví, poté promícháme "suché" suroviny podle receptur, pokud je to však možné. Některé recepty vyžadují přesný postup zpracovávání surovin. U těch, kde je to možné, si promícháme odměřenou mouku, cukr, ořechy, prostě všechny suché potraviny. A misku si označíme předepsanými štítky s tím, co se v ní bude zpracovávat (například krém na vosí hnízda), aby se nám těsta nepomíchala.
Jakmile máme změklé máslo a vše o pokojové teplotě, vypracujeme postupně všechna připravená těsta. Zadělaná těsta uložíme do chladničky a postupně je zpracováváme. Nejprve veškeré pečivo upečeme, sklidíme kuchyň, zaděláme náplně a poté cukroví mažeme, slepujeme a až nakonec zdobíme.

Přinášíme tip na zaručeně rychlé a výtečné pečené a nepečené cukroví, které stihnete opravdu na poslední chvíli. Nemusíte se ani obávat toho, že bude o Štědrém dnu tvrdé.

Ořechy

Suroviny na těsto

42 dkg hladké mouky, 25 dkg Hery, 10 dkg cukru moučky, 3 žloutky

Suroviny na náplň

10 dkg cukru krupice, 10 dkg másla, 10 dkg mletých vlašských ořechů, 1 vejce, 1 lžíce kakaa a 2 lžíce rumu. Pokud bude náplň příliš řídká, přidáme podle potřeby namleté piškoty.

Postup při přípravě těsta

V míse smícháme mouku, cukr, změklé máslo a žloutky. Vypracujeme těsto, které plníme do vymazaných formiček na ořechy a upečeme.

Postup při přípravě náplně

V misce utřeme máslo s vejcem, cukrem a rumem, přidáme kakao, máslo a vytvoříme náplň. Podle potřeby zahustíme mletými ořechy.
Upečené a vychladlé půlky ořechů naplníme a dvě slepíme k sobě.

Vosí hnízda

Suroviny na těsto

1 balíček piškotů, 10 dkg mletých vlašských ořechů, 20dkg moučkového cukru, 16 dkg másla, ½ skleničky rumu.

Suroviny na krém

12 dkg másla, 10 dkg moučkového cukru, 2 žloutky, podle chuti rum.

Na dohotovení

1 balíček piškotů

Pracovní postup při přípravě těsta

Piškoty umeleme, promícháme s moučkovým cukrem, mletými ořechy, máslem a rumem. Zpracujeme v kakaovou hmotu, kterou prozatím uložíme do chladničky. Mezitím si připravíme krém.

Pracovní postup při přípravě krému

Máslo utřeme se žloutky a moučkovým cukrem, přidáme rum.

Dohotovení

Formičku na hnízda vymažeme máslem, vysypeme krupicovým cukrem, vmáčkneme do formičky kakaové těsto. Uprostřed uděláme vařečkou díru, do ní dáme lžičkou krém, přiklopíme piškotem a vyklopíme.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy