Pro mnohé z nás je černá káva po ranním probuzení prvním a velice důležitým nápojem, bez kterého nedojde k "nastartování" organismu.
Kávovník a jeho název má původ zřejmě v provincii Kaffa v Etiopii. Z této oblasti se dále rozšířil do Arábie. Právě v arabské oblasti se konzumace kávy stala velmi oblíbenou, třebaže se původně plody kávovníku pouze žvýkaly. Samotná káva je semeno plodu kávovníku (peckovice) podobné třešni. Plod může mít jedno nebo obvykle dvě semena.
Plody kávovníku se od počátku používaly jako stimulující látka pro osvěžení organismu a pro osvěžení ducha. Je známo, že obsahují kofein (alkaloid), který povzbuzuje srdeční činnost. Pravděpodobně v 15. století se z plodů kávy začal připravovat nápoj. Z této doby jsou zaznamenány informace o jeho přípravě a byla také otevřena zřejmě první kavárna - v Istanbulu. Káva se tedy připravuje jako horký nápoj z plodů kávovníku. Před samotnou přípravou však je potřeba získat semena kávovníku, která se důkladně upraží a správně semelou. Právě na druhu kávovníku, na směsi zrn, jejich pražení a mletí záleží konečná chuť a použití kávy.
Malý, ale stále zelený strom, to je kávovník. Pěstuje se ve vlhkém tropickém pásmu. Celkem je známo na 600 druhů kávy, ale jen tři druhy z nich se pěstují pro další použití nejvíce. Je to káva arabica, která je nejvýznamnější v produkci a je aromatičtější, káva robusta, která obsahuje více kofeinu a káva liberica, která se pěstuje pouze v západní Africe a Malajsii a má specifickou chuť.
Káva arabica má výraznou chuť, jemné aroma. Kávovník arabica je vysoký keř, který dorůstá výšky až 3 metrů. Je nejvýznamnější v celosvětové produkci kávy (64 %). Obsahuje 0,8 - 1,7 % kofeinu. Pěstuje se ve výškách 1000 až 1800 m, není však dobře odolný špatnému počasí a nemocem. Plodí až tři nebo čtyři roky po vysazení, a to po dobu 25 let. Plody z kávovníku arabica zrají až devět měsíců a sklízí se většinou ručně.
Káva robusta má silnou chuť, ale je méně aromatická. Kávovník robusta je keř nebo strom, který vznikl křížením dvou kávovníků - arabica a mauritian. Obsahuje 1,7 - 3,5 % kofeinu. Pěstuje se ve výškách 500 až 800 m, je méně náročný na kvalitu půdy a je dobře odolný špatnému počasí a nemocem. Tento kávovník plodí dříve, již po dvou letech po vysazení. Plody z kávovníku robusta se sbírají strojově.
Káva se po prvních zkušenostech s ní rychle rozšířila po celém světě. Obchodníci se snažili konkurovat v tom, kdo vytvoří nejvíce kávových plantáží ve svých koloniích. Po celém světě se pak stala káva dostupnou a velmi oblíbenou.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena