Máte velkou zahradu a v ní přebytek úrody? Nevíte, jak správně upravit zeleninu do mrazničky? Mrazit v celku, nakrájenou, nebo ji podusit či uvařit? Nastíníme vám správné postupy při mrazení zeleniny.
Cibuli zmrazujeme podušenou na tuku. Na 1 kg cibule potřebujeme 3 lžíce oleje a půl lžičky soli. Cibuli nakrájíme, nejlépe nadrobno, vložíme do hrnce, přidáme olej i sůl a skoro doměkka ji udusíme. Podušenou cibuli co nejrychleji zmrazíme, hrnec vložíme do většího hrnce se studenou vodou nebo i s ledem. Zmrazená vydrží cibule 2 - 4 měsíce. Jednotlivé porce si rozdělíme do mikrotenových sáčků.
Česnek můžeme zmrazit celý. Neoloupané stroužky zabalíme do alobalu a takto zmrazený vydrží i několik měsíců.
Opranou řepu vaříme asi 50 minut. Necháme ji vychladit, oloupeme a nastrouháme, případně nakrájíme ozdobným nožem na kostičky. Jednotlivé porce rozdělíme do mikrotenových sáčků. Zmrazená vydrží až 3 měsíce a je výborná jak do salátů tak do polévek.
Ze zelených fazolek po straně stáhneme vlákno a nakrájíme je na dlouhé nudličky. Předvaříme je tři minuty ve vařící vodě, pokud je chceme po rozmrazení dále tepelně upravovat. Pokud je chceme použít do salátu, uvaříme je v malém množství vody doměkka. Jednotlivé porce rozdělíme do mikrotenových sáčků a v mrazničce skladujeme maximálně 5 měsíců.
Květák rozdělíme na růžičky a dáváme ho do vařící osolené vody se špetkou kyseliny citronové předvařit na 2 minuty. Pak jej prudce ochladíme proudem studené vody, necháme dobře okapat a balíme do alobalu. Uložený může být maximálně 5 měsíců.
Hrášek zmrazujeme ihned po otrhání. Hrášek předvaříme maximálně 2 minuty ve vařící vodě a ihned zchladíme. Takto vydrží uložený až 6 měsíců. Můžeme také syrový hrášek nasypat na tác a předmrazit ho v horní polici mrazničky. Takto namrazený hrášek můžeme podle potřeby odsypávat. Jednotlivé porce rozdělíme do mikrotenových sáčků.
Kapusta se pro lepší chuť doporučuje sklízet až po prvních mrazících. Kapustu očistíme a jednotlivé růžičky odřežeme od tvrdého košťálu. Očištěné kapustičky ve vařící vodě vaříme 3 minuty, pak je zchladíme a necháme dobře okapat. Zabalená v mikrotenových sáčcích vydrží v mrazničce až 4 měsíce.
Očištěná karotka malá se předvaří celá ve vařící vodě po dobu 4 minut. Větší mrkve je nutno nakrájet (nejlépe ozdobným nožem) na kolečka nebo kostky a předvařit 2 minuty. Ihned zchladíme a necháme okapat. Balíme do mikrotenových sáčků a můžeme je uchovávat až 5 měsíců.
Kedlubny, pouze mladé a jemné, oloupeme a nakrájíme na plátky. Ve vařící vodě je předvaříme 2 - 3 minuty a ihned je zchladíme. Okapané plníme do mikrotenových sáčků a zmrazené vydrží až 3 měsíce.
Křen očistíme, oškrábeme a jemně nastrouháme. Promícháme ho s citronovou šťávou a naplníme formičky na led. Necháme předmrazit, poté kostky vyklepneme a zabalené do alobalu uložíme do mrazničky. Zmrazený vydrží až 2 měsíce. Pro zmrazení křenu na omáčku přidáme ke křenu ušlehanou smetanu a směsí naplníme kelímky (třeba od jogurtu). Takto zmrazený křen vydrží maximálně 3 týdny.
Nikdy nesmíme zapomínat si jednotlivé obaly se zeleninou před vložením do mrazničky popsat. Na štítek napíšeme datum a druh zeleniny, případně i na co jsme ji připravili.
Doufám, že při letošní sklizni vám rady přijdou vhod. A jelikož se sem nevešly všechny druhy, pokračování bude v příštím díle.
Foto: Profimedia
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena