Ghee je pročištěné přepuštěné máslo, které se hojně využívá v indické kuchyni. Protože se při přípravě ghee používá vysokých teplot, má výraznou vůni, často popisovanou i jako ořechovou. Před příchodem komerčních rostlinných olejů bylo ghee základní surovinou používanou pro smažení. Na rozdíl od ostatních máselných výrobků má ghee výhodu v tom, že začíná vytvářet dým až při vysokých teplotách. S tím je spojená i teplota vzplanutí, která je v případě ghee také vysoká. Ghee zároveň může být po dlouhou dobu skladováno bez nutnosti chlazení. Pokud ghee skladujeme ve vzduchotěsných nádobách je doba trvanlivosti velmi dlouhá.
Výroba ghee
Tradiční ghee se vyrábí z mléka buvolů žijících na území Indie a Pákistánu. Stejně kvalitní ghee můžeme získat i z mléka jiných zvířat. Proces výroby začíná stejně jako v případě másla vířením mléčných tuků, sušiny a vody. Máslo ale obsahuje významnou část vlhkosti, která je v případě ghee nežádoucí. Proto se máslo musí provařit a vlhkost se musí odpařit.
Kusy čistého másla se umístí na velkou pánev a zahřívají se na vysokou teplotu. Potom, co se máslo rozpustí, přijde k varu a na hladině se začne tvořit pěna. Je to tím, jak se zbývající vlhkost v másle začíná odpařovat. Na dně nádoby, ve které se máslo vaří, se usazují tuhé části a uprostřed vzniká vrstva zlatohnědého pročištěného másla nazývaného ghee.
Pracovník, který ghee připravuje, začne velkou lžící sbírat pěnu z hladiny a následně opatrně slévá ghee do nádoby a dává pozor, aby pevné části na dně nádoby nerozvířily.
Ghee je považováno za nasycený tuk, protože se získává ze zvířat. Nicméně některé studie považují ghee za zdravější nežli tradiční západní produkty jako jsou sádlo nebo margarín. Ghee využívá přírodních procesů, aby zůstalo stabilní a čerstvé bez nutnosti chlazení, na rozdíl od hydratovaných a částečně hydratovaných přírodních olejů používaných v západních kuchyních.
Vyrobte si doma vlastní ghee
Autentické ghee si můžete vyrobit i v domácích podmínkách. V malém plecháčku rozpustíme máslo, ale nesmíme ho vařit ani škvařit. Lžící sbíráme pěnu, která se pomalu tvoří na hladině. V plecháčku zbude zlatohnědé ghee, které scedíme před hustě tkanou látku. Pročištěné máslo necháme ztuhnout a ghee je hotovo.
Použití ghee
Ghee se používá místo rostlinných olejů pro smažení. Můžeme ho použít i pro různé kuchyňské experimenty s bylinami. Přílišná konzumace ghee je ale často spojována se vznikem řady chorob včetně srdečních. Východní léčitelství uznává ghee jako afrodiziakum. Ghee je také součástí náboženských obřadů, kde se pojídá nebo obětuje. Dokonce existují náboženské písně o ghee.
Foto:
Profimedia.cz