Údržba varné desky není lehká záležitost. Denní používání, spěch při vaření a sem tam rozlitá polévka či omáčka dá desce zabrat. Zvlášť, pokud ji vzápětí nevyčistíme. Jak si udržet varnou desku zářivě čistou?
Nerez je v kuchyni stále jedničkou, avšak bez viditelných škrábanců a skvrn. Základem je pořídit si utěrku z mikrovlákna a vhodný čistící prostředek (sprej, krém, pěnu), který ve většině případů nanášíme na utěrku, ne přímo na povrch desky, abychom se vyvarovali nepěkných map. Silnější prostředky se po čištění otírají ještě hadříkem namočeným ve vodě, pak varnou desku naimpregnujeme, ochráníme ji tak před dalšími usazenými nečistotami. Nerezová varná deska bude po pravidelném čištění dlouho jako nová.
Na smaltovanou desku budeme potřebovat kvalitní odmašťovací prostředek, houbičku a a mikrovláknovou utěrku. Čistící prostředky používáme podle uvedeného návodu, ale většinou je na plochu nastříkáme a necháme zhruba 10 minut působit. Pak pomocí houbičky desku vydrhneme, omyjeme čistou utěrkou a doleštíme. Hořáky před čištěním samozřejmě sundáme a očistíme alkoholovým čističem.
Sklokeramické desky jsou čím dál oblíbenější, ale udržet je v plném lesku a čistotě dá zabrat. Na sklokeramice jde vidět každá kapička oleje, nemluvě o rozlitých a připálených pokrmech na povrchu. Na údržbu jsou opravdu nepraktické. Základem je pořídit si škrabku (někdy bývá součástí balení při koupi sklokeramické desky). Škrabka s ostrým břitem desce nijak neublíží, jak by se mohlo zdát, naopak dokáže odstranit každou hrubší špínu. Pro správnou ostrost musíme dbát na častou výměnu břitů. Sklokeramickou desku čistíme vždy až po úplném vychladnutí a zhasnutí kontrolky "hot".
Vychladlou sklokeramiku nejdříve očistíme utěrkou z mikrovlákna s trochou alkoholového čističe. Poté použijeme škrabku a následně čistící krém určený přímo pro tyto druhy desek. Na čištění sklokeramiky je třeba klást důraz, zasychající nečistoty jdou velmi špatně odstranit a dojde tak k rychlému znehodnocení - nejenže se nám nebude líbit vzhled, ale i příprava potravin bude složitější, dno hrnce totiž na sklokeramiku nebude dostatečně přiléhat.
Digestoř je nejen lapačem pachů při vaření, ale také mastnoty a prachu (na svém povrchu). Údržba se běžně provádí stejně jako u nerezové desky, ale usazené nečistoty kolikrát nedáme dolů ani nejúčinnějším prostředkem. V tomto případě už je potřeba mít po ruce prostředek se silným odmašťovacím účinkem. Vyplatí se jednou za čas digestoř naimpregnovat prostředkem s olejovým základem. Stačí trochu "oleje" nanést na hadřík a rozetřít a digestoř bude opět zářit čistotou.
Foto: Pixmac.czAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena