Žádné svátky se neobejdou bez rodinných návštěv. A kuchyň je místnost, na které se pozná, jestli dokážeme udržet čistotu v bytě. Pár rad pro perfektní úklid a voňavou domácnost.
Mnoho z nás, především žen, právě teď řeší otázku, jak co nejefektivněji pročistit celý byt či dům, a připravit jej na blížící se Velikonoce, které se neobejdou bez koledníků, rodinného oběda a odpoledních návštěv. Ovšem vyhnout se stresu a nemístných poznámek, jak vedeme domácnost a co děláme špatně, bývá těžké. Právě kuchyň bývá jednou z "atrakcí", kterou nejenže denně využíváme, ale bývá středem pozornosti i ve chvílích, než přineseme pohoštění na stůl.
Není třeba žádný "velký úklid", když se o kuchyň dobře staráme během celého roku. Samozřejmostí je, aby dobře fungovala, to znamená, že je třeba dohlédnout na kapající kohoutek, dotáhnout všechny úchytky, promazat či vyměnit panty na dvířka, zprovoznit dlouho odkládané spotřebiče a vyřešit všechny technické závady, které se průběžně objevují. Nic se nevyplatí odkládat.
Při běžném používání dostávají zabrat zejména pracovní plochy, které je třeba po každém použití zbavit zbytků potravin a špíny, pozor zejména na krájení na pracovní desce, stopy po ostrém noži už nikdy nezamaskujeme. Nikdy nenecháme zaschnout "barvící potraviny a nápoje" jako je šťáva z mrkve, červené řepy a kapky po červeném vínu.
Naučme se jednou týdně omýt všechny plochy v kuchyni - kuchyňská dvířka, všechny vnější strany spotřebičů (ledničku, mikrovlnnou troubu, sporák, myčku a další), důkladně omyjeme dřez a baterii (vyhneme se tak usazeninám a vodnímu kameni). Obetřeme i obklady, kachličky a police vně i uvnitř skříněk. Na omývání nám bude stačit hadřík, houbička a voda se saponátem, jako přírodní dezinfekci a odstranění pachu použijeme ocet, na mastné skvrny a špatně odstranitelné nečistoty si vystačíme s trochou líhu. Na plochy z lamina nikdy nepoužíváme čistící prášky a bělící prostředky, zbytečně by je poškrábaly. Alespoň jednou za týden bychom měli kuchyň i vytřít - vyplatí se mít v kuchyni dlažbu, linoleum, méně vhodná je pak plovoucí podlaha, kdy je nutná velká opatrnost při rozlití většího množství vody.
Abychom kuchyň neměli plnou mikroorganismů a bakterií, dbáme na pravidelnou výměnu hadříků, pěnových houbiček na nádobí i utěrek. Nezapomeneme ani na odpadkový koš, který vymýváme nejlépe po každém vysypání, na odstranění pachu opět použijeme octový roztok. Případně si zvykneme na používání odpadkových sáčků, ušetříme si tím práci, přitom stojí pár korun.
Jednou za čas vyčistíme i vnitřní prostory spotřebičů, které často využíváme. Opět stačí saponát, mýdlový roztok a ocet. Nezapomene vytřít i myčku a párkrát do roka ji bez nádobí zapneme na nejkratší program, dobře ji tak pročistíme. Čtyřikrát do roka nezapomeneme odmrazit lednici a zkontrolovat skladované potraviny ve spíži.
Když takto budeme kuchyni udržovat, každý větší úklid bude hračka.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena