Chystáme se na dovolenou

Chystáme se na dovolenou

Léto je v plném proudu. Někteří již sice mají dovolenou za sebou, ale mnoho z nás se na ni teprve těší. Proto se dnes pokusím o pár užitečných rad, jaká jídla si přichystat sebou, pokud si zrovna nemůžete koupit zájezd včetně stravy. A není to jen otázkou peněz.

22143×
Jak jsem řekla. Dovolená bez stravování není jen otázka peněz. Některá střediska a ubytovací zařízení nenabízejí možnost stravování. Někteří z nás mají zdravotní potíže, takže se musí hlídat jídelníček. S spousta lidí zase dává přednost klasické domácí stravě.

Informovanost

Než se rozhodneme, co s sebou povezeme za jídlo, měli bychom si zjistit některé velmi důležité informace. Základní informací je, zda není do vybrané země zákaz dovozu určitých potravin, abychom se nedostali do konfliktu se zákonem. Potřebujeme také vědět, zda budeme mít k dispozici elektrický proud, lednici, vařič a podobné základní spotřebiče na vaření. Dnes je sice toto základní vybavení součástí většiny apartmánů, penzionů, hotýlků, přesto se najdou ještě místa, kam si budete muset vzít vlastní vařič, pokud se rozhodnete vařit si sami. To se týká především chatek a bungalovů. Uchovávání potravin bez lednice, obzvlášť v tomto horkém letním počasí, je také téměř nereálné. Informovanost je tedy polovičním základem úspěchu.

Nezapomeňme také na ty sice méně pravděpodobné, ale často slýchávané události z dovolených, jako je otrava z jídla, časté nevolnosti a obecně velké zažívací problémy, jejichž následkem může být i silná dehydratace a nutnost vyhledání lékařské pomoci. V těchto chvílích je dobré pamatovat i na dobré cestovní pojištění, aby z bolavého břicha nebyla i bolavá peněženka.

Výběr potravin

Jestliže cestujeme autem, nemusíme se celkem nijak omezovat v množství (tedy v rámci kapacity vozu). Horší je to při cestování autobusem, vlakem a hlavně letadlem. U většiny těchto prostředků jsou určeny limity pro váhu a množství zavazadel. Proto v těchto případech raději volíme lehčí druhy a balení surovin. Znát je opravdu každá konzerva a těžká sklenice. Ty se dají nahradit plastovými nádobami, do kterých už lze potraviny i takzvaně zavářet. Vybrané potraviny my neměly snadno podléhat zkáze a měly by být dostatečně trvanlivé. Je dobré před cestou zkontrolovat trvanlivost nakoupených potravin. Zásadně se vyhýbáme mléčným výrobkům a polotovarům bez tepelného zpracování. Velká zákeřnost se skrývá u sladkostí. Je jasné, že dětem chceme dopřát jejich oblíbené dobroty v podobě různých čokolád, sušenek, tyčinek a bonbónů, ale dovolené za sluníčkem bychom se měli právě čokolády vyvarovat. A to nejen samotné, ale i v kombinaci s jinými sladkostmi.

Příprava

Přestože s sebou "vlečeme" jídlo, dovolenou chceme strávit rekreačně a odpočinkově. Ne vařením u plotny. Tudíž vezmeme sebou hotová jídla, která jen ohřejeme, případně dovaříme pouze přílohy, jako těstoviny ve formě rychlých čínských nudlí, rýže ve varném sáčku a podobné potraviny. Základem jsou tedy již zmiňovaná hotová jídla. Je nutno rozhodnout se, zda využijeme širokého výběru v našich obchodech nebo si jídla připravíme sami doma. Při nákupu v obchodech musíme především dbát na datum spotřeby nebo minimální trvanlivost. Často se stává, že i "neprošlá " konzerva bývá zmáčknuta a jinak deformovaná vlivem přepravy. Bohužel i tyto chyby mohou být podnětem k snadnějšímu se zkažení konzervy. Vypouklá víka jsou jasným znamením, že výrobek není v pořádku. Příprava hotových jídel doma je časově náročnější, avšak máme jistotu, z jakých potravin jsou pokrmy vyrobené, a riziko střevní nákazy je minimální. I zde je nutné, aby připravované jídlo nebylo mléčné. Tudíž žádné smetanové omáčky, jen bešamelové, pouze zahuštěné jíškou či moukou. Doporučuji masitá jídla na šťávě, minimálně hodinu dušená. Hotové jídlo potom nalijeme do sklenic (většinou 2 porce = 1 sklenice) a hodinu a půl zavařujeme při teplotě 80°C - 100°C. Jak jsem se výše zmínila, jsou již na našem trhu k dostání i plastové nádoby, do kterých můžeme jídlo zavařit a udělat si takovou domácí polokonzervu vhodnou pro cestování. Samozřejmostí je během dovolené dbát na dostatečný přísun vitamínů v podobě čerstvého ovoce a zeleniny. Nějakou si jistě můžeme vzít z domova, hlavně na cestu, ale během dovolené ji budeme muset nakupovat z místních zdrojů. Z vlastní zkušenosti si dovolím konstatovat, že v běžných turistických centrech je výběr veliký a ve většině i cenově dostupný. Je důkladně omývat! Přeji všem šťastnou cestu a krásnou dovolenou. Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Vilienka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena