Chuťové úpravy zázvoru - exotika nejen v sushi

Chuťové úpravy zázvoru - exotika nejen v sushi

Oblíbenost a časté používání čerstvého a sušeného zázvoru za poslední léta i u nás raketově stoupla. Jaké je jeho další využití? Zkoušeli jste někdy nakládané zázvorové výhonky či čerstvé puky miogy?

2880×

Mladý zázvor bez známek štiplavosti

Výrazná zázvorová chuť ovšem bez očekávané štiplavosti, tak chutnají jemné oddenky mladého zázvoru, se kterými se můžeme setkat počátkem léta v některých orientálních obchodech. Mladý zázvor je velmi světlé až průsvitné barvy, dužnina je bílá a křehká, vršky výhonků jsou jemně růžové. Výhodou je, že mladé oddenky zázvoru nemusíme loupat. Mladý zázvor pokrájený na plátky stačí osmažit za stálého míchání a podávat jako přílohovou zeleninu. Úžasně se hodí k rybám a krabům, se kterými je stačí povařit. Mladý zázvor se také často nakládá, a to zejména v Číně.

Čerstvé puky miogy

Jedná se o mladé výhony zázvorovníku miogy, sklízí se na jaře, voní po bylinkách a mají jemnou křupavou texturu. Pálivost v čerstvých pucích miogy bychom hledali spíš marně. Jsou oblíbené zejména v Japonsku a oblasti Korey. Pokrájené na plátky se puky mioga dochucují polévky, saláty, tofu, nakládaná zelenina a jako příloha se podávají ke smaženým a grilovaným pokrmům. V současné době se pěstuje na Novém Zélandu, odkud se vyváží. Čerstvé puky miogy jsou k sehnání v obchodech s orientálním zbožím.

Nakládané zázvorové oddenky

Pokud máte rádi sushi, určitě vám něco napoví tzv. gari. Jde o oddenek zázvorovníku, nakrájený na tenké plátky a naložený do sladkého octa. Konzumací nakládaných zázvorových oddenků podpoříme trávení. Kromě sushi dobře chutná v kombinaci s mořskými plody, rybami všeobecně a své uplatnění najde i ve spoustě zeleninových salátů.

Ostřejší chuti je beni-shoga, na nudličky nakrájený zázvor s listy perilly. Nejdřív se konzervuje v soli, pak přichází na řadu ocet. Hodí se ke krabům a dalším mořským plodům. Beni-shoga se vyznačuje výrazně červenou barvou.

Zázvorové výhonky

Z křehkých výhonků zázvorovníku pravého se připravuje nakládaná chuťovka. Hajikami shoga se nejčastěji prodávají s grilovanými rybami. Mohou být křiklavě červené, ale i lehce růžové, obojí není vůbec na závadu.

Zázvor v sirupu a kandovaný zázvor

Známou "cukrovinkou", se kterou se setkáme i v Česku, je zázvor kandovaný a zázvor nakládaný v sirupu. Dováží se nejčastěji z Číny a Austrálie, používají se k dochucení sladkých omáček, zmrzlin, ovocných koláčů, ale dobře chutnají i samostatně.

Kandovaný zázvor se vyrábí z mladého zázvoru, který se nakrájí na kostičky, uvaří v hustém sladkém sirupu, osuší a obalí v cukru.

Zázvor v sirupu se připravuje z mladých stonků i oddenků. Kostičky zázvoru se nechají několikrát přejít varem v hustém sirupu, který pronikne celou dužninou.

Planý zázvor - zázvorový květ

Rostlina podobná zázvorovníku s nádhernými květy je oblíbenou surovinou zejména v Malajsii a Thajsku. Puky a a mladé výhony se pojídají syrové s omáčkou nam prik, pokrájené na plátky se s nimi setkáme v salátech a nakrájené na kousky šikovně doplňují polévky. Zázvorové květy jsou výtečné také k různě upraveným rybám v kombinaci s kořením kari. Ovšem pro ochutnání si budeme muset vyjet na dovolenou v Asii, jinde v podstatě nejsou k sehnání.

Foto: Pixabay.com

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena