Rozhodli jste se zhubnout zimní kilogramy, a proto jste vyměnili svůj standardní jídelníček za zdravější, ale ručička váhy ukazuje stále stejně? Na vině může být nevyvážený příjem bílkovin, tuků a sacharidů.
Mnoho z nás si myslí, že pokud bude jíst zdravější potraviny, tak zhubne. Ovšem to je první omyl. Alespoň z počátku, než se v redukčním stravování zaběhnete, je to stále o matematice. Musíte počítat, nejen energetický příjem, který je v tabulkách uváděn v kJ, ale také obsah bílkovin, sacharidů a tuků. Ptáte se proč tohle všechno? Je to jednoduché. Nevyvážený přísun všech zmiňovaných hodnot může mít za následek sice úbytek, ovšem ne tuků, ale svalové hmoty. Což je špatně. Takže má rada je: počítat, počítat a ještě jednou počítat.
Při redukčním jídelníčku by měl být váš denní energetický příjem okolo 4000 - 5000 kJ Při příjmu 4000 kJ by strava měla obsahovat za celý den 70 g bílkovin, 35g tuku, 90g sacharidů. Při příjmu 5000 kJ pak bude potřeba 85 g bílkovin, 40g tuku, 120g sacharidů. Jídlo si rozložte do 5 - 6 denních porcí s tím, že na snídani počítejte okolo 1000 kJ, na dopolední svačinu 400 kJ, oběd by měl mít energetický příjem přibližně 1400 kJ, odpolední svačina 400kJ , večeře 1400 kJ a případně i pozdní druhá večeře 400 kJ.
Z tuků upřednostňujeme rostlinné, naopak živočišné se snažíme konzumovat minimálně. Měli bychom vědět, že tuky nejsou jen ty, co používáme při přípravě pokrmů jako je olej nebo máslo, ale velké množství tuků je již v potravinách. Živočišné tuky jsou obsaženy v mase a masných výrobcích jako jsou uzeniny. Proto se jejich konzumaci vyhýbáme. Z uzenin si můžeme dopřát jednou za čas kuřecí prsní šunku. Z masa upřednostňujeme bílé. To znamená kuřecí, nejlépe prsní, ryby, králíka a čas od času si můžeme dopřát také hovězí. Ze způsobů přípravy upřednostníme vaření, dušení, či grilování bez tuku.
V tabulkách jsou někdy uváděny jako glykemický index. Čím je GI vyšší, tím více je pro redukci hmotnosti nevhodný. Jeho přílišná konzumace můžeme postupem času za následek glykémii neboli vysoký obsah cukru v krvi. Glykemický index si musíme hlídat všichni. Nejen ti s cukrovkou, ale i ti z nás, kteří mají potíže s nadváhou či obezitou a mají neustálý pocit hladu. Kde všude sacharidy najdeme? Ať už vás to překvapí nebo ne, jsou v mnoha potravinách, a to i v těch, které se na první pohled tváří zdravě a vhodně i při dietě. To znamená v rýži, těstovinách, pečivu, produktech z mouky, bramborech, ale i v ovoci a zelenině. Nelze se jim však naprosto vyhýbat. Naše tělo i sacharidy prostě potřebuje.
Jsou ve zdravém jídelníčku velmi důležitou složkou, Jsou základem pro tvorbu a obnovu tkání, mají dlouhodobou sytící schopnost. Dělí se a plnohodnotné, které najdeme zejména v bílém mase, mléčných výrobcích a ořeších. A neplnohodnotné, které jsou obsaženy v luštěninách a obilovinách. Ve správně složeném jídelníčky by měli být oboje ve vyváženém poměru.
V první řadě je nutné mít motivaci a důvod, proč chceme zhubnout, ať už je to kvůli zdraví či z estetického hlediska. Motivace je důležitá, zadává nám v podstatě jakýsi cíl. Tedy to, co by mělo pro nás být tím kýženým výsledkem, pro který podstupujeme změnu životního stylu.
Pakliže chcete skutečně a trvale shodit kilogramy a rozhodně s nimi nazpět nehodláte počítat, pak zapomeňte na všechny drastické i méně drastické diety a začněte žít zdravě. Zapomeňte také na rychlý a výrazný váhový úbytek typu "zhubla 20 kg za dva měsíce". Počítejte s tím, že ideální a reálné je shodit max. 1 kilogram týdně. Dejte si reálný cíl. Tedy kolik chcete zhubnout a do kdy. Pokračujte tím, že se zvážíte a změříte. Pozor, váhu položte na nějaké místo, kde může stát neustále, aniž by překážela, važte se vždy na stejném místě, ve stejnou dobu a pokud možno i ve stejném oblečení. Změňte svůj jídelníček a nezapomeňte počítat. Přidejte pohyb a dodržujte pitný režim, omezte sůl na minimum a uvidíte, že již po pár dnech bude ručička na váze skutečně ukazovat méně a vám se zlepší nálada, sebevědomí chuť do dalšího hubnutí a budete se cítit výrazně lépe.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena