Magdalena Dobromila Rettigová
Kým jiným začít, než naší, asi nejslavnější, hospodyňkou. "Domácí kuchařku," jejíž první české vydání vyjelo z tiskařského lisu již v roce 1826, má v pozdějších vydáních jistě nejeden z nás doma. Obsahuje nejen receptury k pokrmům, ale i rady hospodyňkám, nad nimiž bychom se dnes spíše pousmáli. Knížka měla veliký úspěch, takže se o pět let později dočkala dalšího vydání, v roce 1833 vyšla i v němčině. Postupně byla kniha doplňována o další praktické rady. Vznikly i další knížky, například "Kafíčko a vše co sladkého" nebo "Mladá hospodyňka v domácnosti, jak sobě počínati má, aby spokojenosti své i manželovy došla".
Marie Úlehlová-Tilschová
Ač se narodila už v roce 1896, začala se již ve 20. a 30. letech 20. století vědecky zabývat zdravou stravou a životosprávou. V roce 1930 podrobila tradiční českou stravu kritice ve své knize "Moderní kuchařka". Po válce vyšla její nejznámější a kladně přijatá publikace "Česká strava lidová". Další knihou "Výživa ve světle věků", která taktéž vyšla v roce 1945, se zabývá stravováním a etnografickými souvislostmi. Zmapovala v ní jídelní zvyklosti v řadě zemí světa, čímž si získala uznání i v zahraničí.
Joza Břízová
S tímto jménem se jistě už každý setkal, lépe řečeno s některou z kuchařek této autorky. Nejznámějším svazkem je kniha "Vaříme zdravě, chutně a hospodárně", jež byla přímo kuchařskou biblí našich babiček a maminek. Mimo to přispívala svými radami do společenských časopisů, ale i odborných publikací.
Vilém Vrabec
Mistr kuchař, odborný učitel a autor téměř tří desítek kuchařských knih se taktéž dočkal uznání i za hranicemi. Z jeho "Studené kuchyně" či "Jihočeské kuchařky" čerpá inspiraci již několikátá generace kuchařů a kuchařek. A i dnes lze v přes 50 let starých knihách najít vskutku moderní až extravagantní recepty, ale i klasické předpisy napsané formou, které porozumí i naprostý kuchařský začátečník. Vlastníte-li některou z Vrabcových kuchařek, vězte, že máte cenný poklad.
Michael Dobromil Klíma
Michael Klíma je jistojistě největším kuchařským světoběžníkem. Dlouhodobě vedl čínskou restauraci a již v roce 1969 vydal "Čínskou kuchařku". Z jeho pera pochází také "Nová mexická kuchyně" a "Nová italská kuchyně". Recepty a zkušenosti získával i díky práci ve Francii, Austrálii či Africe. Na kuchyně řady států je světově uznávaným odborníkem. Jeho kuchařský um mohli obdivovat hosté nejdražších restaurací a hotelů. Dlouhodobě žije ve Spojených státech, kde byl mimo jiné přijat za člena společnosti American Culinary Federation. Získal také titul Certifies Executive Chef. Dokonce přednášel na prominentních hotelových školách a jednu z nich spoluzaložil. Pro kuchařské profesionály a podnikatele v gastronomii napsal řadu teoretických publikací. A ač mu je již téměř 80 let, stále má čtenářům co říci.
Jaroslav Vašák
Jaroslav Vašák je již přes 40 let profesionálním kuchařem a 16 let také nejplodnějším sběratelem gastronomických zajímavostí z celé zeměkoule. Přes pět tisíc stran textu, které mimo jiné obsahují 2500 receptů na úpravu kuřat, stovky citátů o jídle a velký gastronomický slovník o 3 tisících heslech, je opravdu kuriózních. Však si také tato sbírka od Klubu sběratelů kuriozit vysloužila ocenění Pozoruhodná a Špičková. Zájem o ní má i Guinessova kniha rekordů. Vydal již přes 41 knih, ve kterých čerpá ze svých zápisků. Nezbývá než doufat, že jednou vydá celou svou sbírku, z jejíhož počtení by muselo plesat srdce každého milovníka vaření.
Vaření je asi jediná z domácích prací, kterou děláme rádi a kterou si někteří z nás dobrovolně volí za své zaměstnání. Na výše zmíněných osobnostech je vidět, že k úspěchu není třeba pouze vzdělání, ale hlavně praxe, píle a odhodlání ve svém oboru něco dokázat. Příště se podíváme, kterak si vedou zahraniční šéfkuchaři.
Foto:
Profimedia.cz