Češi jedí málo ryb

Češi jedí málo ryb

Průměrný Čech za rok sní pět kilogramů ryb, a to je velmi málo. Měl by totiž podle odborníků konzumovat minimálně dvě porce tučných ryb týdně, aby pokryl doporučenou dávku omega-3 nenasycených mastných kyselin.

10224×
Průměrný Čech za rok sní pět kilogramů ryb, a to je velmi málo. Měl by totiž podle odborníků konzumovat minimálně dvě porce tučných ryb týdně, aby pokryl doporučenou dávku omega-3 nenasycených mastných kyselin. PRAHA - Tyto látky ovlivňují duševní vývoj dítěte a mohou být důležitou prevencí řady civilizačních chorob, jako jsou kardiovaskulární choroby, Alzheimerova nemoc, lupenka, astma, roztroušená skleróza a snižují výskyt depresí, řekl odborník na výživu Jiří Brát. Podle internetového průzkumu doporučené množství ryb konzumuje pouze desetina dospělých a osm procent dětí. Jednou týdně má rybu na talíři 42 procent dospělých a 37 procent dětí. Navíc polovina lidí nejí ryby tučné, mezi které patří makrela, šproty a úhoř. Nejoblíbenější filé se řadí mezi nejméně tučné ryby. Losos, pstruh a kapr náleží mezi středně tučné. Prospěšným kyselinám neuškodí konzervování ani uzení ryb, dokonce ani smažení, pokud nejsou vloženy do extrémně zahřátého oleje. Na českém trhu se dá koupit i rostlinný tuk obohacený o omega-3 nenasycené mastné kyseliny, který může částečně nahradit jednu dávku rybího masa. Zdroj: Novinky.cz
user-icon

autor Vilienka

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz