Jeřáb obecný si nezaslouží zařazení do plevelných dřevin. Přesto jej tak spousta lidí označí.
Je to však krasavec, který zdobí po dlouhé týdny parky a aleje nejen svou vznosnou korunou, dělenými listy (které se na počátku podzimu krásně zbarvují), bělostnými květy, ale hlavně červenými korály svých plodů. Daří se mu právě tam, kde jiné dřeviny neprospívají. Jako dekorativní dřevina se zařadil do vysoké zeleně především na sídlištích.
Především sladkoplodý jeřáb moravský, který má korunu více do tvaru pyramidy, je hodnotnější nejen pro krásu, ale také pro užitek. Jestliže plody jeřábu obecného sklízí hlavně drozdi, kosi a kvíčaly, pak plody jeřábu moravského jsou vynikajícím ovocem pro člověka, které se dá různým způsobem zužitkovat. Zejména na sirupy a kompoty. Plody tohoto jeřábu obsahují velké množství vitamínu C, dokonce více než citrony. Cenné je, že většina vitamínu C je ve šťávě silně stabilní. Plody obsahují i další látky důležité pro naše zdraví. Jeřáb nevyžaduje prakticky žádnou chemickou ochranu, je to nejskromnější a nejmrazuvzdornější ovocná dřevina.
Sladkoplodá forma jeřábu se snadno pozná od jeřábu obecného. Stačí si jen více prohlédnout listu obou stromů, případně ochutnat jejich plody.
Ozubení listů obecného jeřábu je po celé délce jeho listů. Plody jsou hořké, svíravé, nepoživatelné.
U sladkoplodého sahá ozubení pouze do poloviny délky listů nebo něco málo přes. Plody jsou kyselé až sladkokyselé, jen nepatrně nahořklé. Čím později se plody sklidí, tím jsou sladší.
Jeřábu se pěstuje mnoho druhů, největší popularitu však má jeřáb černý - temnoplodec černoplodý - aronie. Černá aronie se může pěstovat v kmenném tvaru. Tento jeřáb tvoří malou korunu a je vhodný do malých zahrádek. Vhodná do malých zahrad je také jeho keřová forma. Keř pak dorůstá výšky rybízu, tedy asi 1,5 - 2 m. Je to keř vytrvalý a opadavý. Listy má jednoduché, celokrajné. Koncem léta se obarví pastelovými barvami a zdobí jím osázené zahrady. Kvete bíle až do konce května. Černá aronie je skromná a mrazuvzdorná dřevina, která je velmi vhodná do zahrádek. Plní funkci okrasnou i užitkovou. Rodí již druhý rok po výsadbě, pravidelně a bohatě. Zralé plody mají příjemnou sladkokyselou osvěžující chuť a dají se jíst i za syrova. Někomu mohou připomínat chuť mezi borůvkou a černým rybízem.
Plody černého jeřábu se mohou využít pro farmaceutické i potravinářské účely. Plody obsahují vitamíny C, P, B2,B9, karoten - provitamín A a také látku rutin. Rutin slouží k výrobě léčiv proti vysokému tlaku, žaludečním vředům, arterioskleróze a jiným nemocem. V potravinářství je vhodnou surovinou k výrobě kompotů, džemů, marmelád, sirupů, kandovaného ovoce, limonád a dalších nealkoholických nápojů. Plody jsou uchovatelné také v čerstvém stavu. Vydrží dobře uložené i přes zimu.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena