Součástí každého čajového obřadu je odpovídající čajové nádobí, které jen podtrhuje kouzlo okamžiku.
Jídlo, které dobře vypadá, také lépe chutná. Stejně tak je to s čajem. Mnohem lépe si jej vychutnáte ve speciálním čajovém šálku než v hrníčku, ve kterém si připravujete také ranní kávu nebo kakao. Čajové nádobí patří k čajové kultuře stejně jako svíčky, vonné tyčinky a letmé přítmí. Atmosféru, díky které se neustále vracíte do čajovny, si tak díky vkusnému čajovému nádobí můžete dopřát i doma.
Nejvhodnější je porcelán nebo kvalitní keramika. Absolutně nevhodné jsou kovy, plasty a přírodní materiály (bambus), které sice působí dobře, ale ovlivňují chuť čaje a postupně se v horké vodě rozmáčí.
Pro zdůraznění barvy čaje je ideální použít bílý čajový šálek. V čajovnách využívají zejména čínských šálků, které jsou z venku cihlové, zevnitř bílé. V Japonsku se pro tento účel dokonce vyrábí šálky skoro průsvitné. Čajové šálky bývají čtvercové nebo kulaté - ty padnou do ruky nejlépe. Pokud si chcete nápoj opravdu vychutnat, volte raději menší šálky, donutí vás nespěchat a zapojit do popíjení všechny smysly.
Čaj se v čajovnách nejčastěji připravuje ve speciální porcelánové misce s pokličkou a podšálkem. Zde se nechá vylouhovat a poté se přelije do jiné misky nebo konvice. Tato speciální miska zvaná zhong slouží také k ochutnávání čaje.
Kalabasa je speciální nádoba na přípravu čaje maté. Je vyrobena z tykve, dýně nebo porcelánu a pije se z ní tzv. bombilou (kovovou nebo bambusovou slánkou). Nejlépe se udržuje kalabasa keramická, narozdíl od kalabas z přírodního materiálu se nemusí několikrát převařovat.
Vybírejte si takovou konvičku, ve které se neucpávají lístky a která dlouho drží teplotu. Konvice by měla materiálem i barvou ladit s čajovými šálky, nejjednodušší je proto nákup celé čajové soupravy.
Existuje také speciální konvice připomínající džbánek na mléko.Vlévá se do ní voda, kterou se ředí zbylý hořký čaj.
K louhování čaje slouží různá cedítka. Efektně působí bambusová, mnohem praktičtější jsou ale ta z nerezu, ta vydrží mnohem déle a nezahnívají.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena