Nápoj, který nás už od nepaměti provází každodenním životem, má nejen výbornou chuť, ale hlavně vynikající vliv na zdraví celého těla.
Nikdo nedokáže s přesností určit, kdy byl přesně objeven, a tak nám zbývá jediné - probrat se všemi možnými legendami o jeho objevení. Nejčastější a také neznámější legenda praví, že objev čaje je přisuzován čínskému císaři Šin – Mungovi, který si prý převářel znečištěnou vodu, aby uhasil svou žízeň a při tom mu do vody spadlo několik čajových lístků. Rozhořčený císař se je pokusil vylovit a však jak se naklonil k nádobě, tolik ho uchvátila vůně, že nápoj okusil. Nedovolím si tvrdit, že je tato legenda pravdivá, je jich spousta, avšak tato je neznámější. Objevení čaje se proto přisuzuje k období před pěti tisíci lety. Do Evropy se však čaj dostal až teprve v 16. století.
Čajovník se pěstuje ze semen či rostlinných řízků v subtropickém až tropickém podnebí. Roste v různých půdních podmínkách, nejlépe v polostínu, ve stále vlhké, ne však přemokřené půdě. Dorůstá do výšky 5 až 15 metrů, někdy i 30 metrů. Je to stálezelená rostlina s listy dlouhými 3 - 25 centimetrů a širokými 1- 10 centimetrů. Mezi 3. až 4. rokem jsou připraveny ke sklizni.
Čaje dělíme do skupin zejména podle způsobu zpracování, barvy a podle oblasti, kde se pěstují. Podle barvy jsou to zelené, černé, bílé a žluté. Podle oblasti jsou hlavními státy Čína – oblasti: Yunnan, Qu Men, Zu Cha, Long Jing. V Japonsku jsou to oblasti zejména: Sencha, Matcha a Bancha, v Indii pak neznámější Darjeeling, Assam, Sikkim a Nirgli. Ostatní asijské státy, ve kterých je pěstování čaje rozšířeno jsou: Thajsko, Nepál, Indonésie. A v afrických zemích jsou to hlavně státy Keňa a Malawi.
Bílý čaj má specifickou chuť, je obvykle ze všech nejdražší a je považován za čajovou pochoutku. Současné studie ukazují, že bílý čaj má až pětkrát vyšší ochranný účinek proti rakovině než zelené čaje.
Zelený čaj má velice pozitivní vliv na zdraví celého těla.
Černý čaj je silnější vůní i chutí než ostatní, také obsahuje větší množství kofeinu (neboli teinu). Nejsou však nějak výrazně zdraví prospěšné i přesto, že je jejich spotřeba celosvětově nejvyšší. Ročně se pohybuje okolo 70%.
Posledním velice podstatným druhem je rozhodně Pu – Erh. Je to jeden z nejkvalitnějších čajů vůbec. Má velice příznivý vliv na lidský organismus. Dokonce má oproti ostatním výše jmenovaným čajům účinky při redukci hmotnosti.
Dalšími typy čajů jsou bezpochyby samotné bylinky či bylinné směsi, které mají též výrazný účinek na lidské zdraví, většinou však každý jednotlivě léčí určitý problém. Dále stojí za zmínění čaje ovocné, které jsou vyrobeny ze směsi různého sušeného ovoce a ty pijeme spíše pro chuť, než pro zdraví.
Foto: Profimedia
Autor:Fendryska
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena