Bylinky a natě

Bylinky a natě

Svou jedinečnou chutí a vůní dokážou bylinky přeměnit jednoduché obyčejné jídlo v něco zvláštního. Změní se tak slané, ale i sladké pokrmy, které se bylinkami dnes dozdobují.

12919×

Uchovávání natí a bylinek

Doma vypěstované bylinky, nebo i ty koupené, můžeme uchovat jednoduše tak, že je zmrazíte nebo usušíte. Na sušení se hodí druhy jako je bobkový list, libeček, majoránka, máta nebo oregano. Bazalku, kerblík, kopr nebo fenykl je lepší zmrazit, protože při zmrazení se mnohem lépe zachovají vitaminy i vonné látky.

Bobkový list je jedno z mála koření, které se používá celé. Dává se do pokrmu hned na začátku vaření a vyndává se až na konci. Obecně platí pravidlo, že najemno nasekané bylinky přidáme do pokrmů až ke konci vaření, aby se zachovala nejen vůně, ale i jejich barva.

Pokud toužíme jen po vůni bylinek, používají se celé svazky bylinek, které se na konci vaření zase vyjmou a barva bylinek nám po pokrmu neprostoupí.

BOUQUET GARNI nebo HERBES DE PROVENCE patří mezi nejznámější svazky bylinek. Provensálské bylinky jsou směsí šalvěje, bazalky, saturejky, tymiánu, rozmarýny a majoránky. Bouquet garni je směsí stonků petržele, celeru, pórku, tymiánu a mrkve.

Bylinky a jejich využití

Bazalka

Její vůně je sladká a kořeněná a používá se na: hovězí, jehněčí, vepřové a telecí, bílé ryby, saláty, rajčata, vejce, omáčky a těstoviny.

Bobkový list

Jeho vůně je velice aromatická a výrazná, používá se na: polévky, omáčky, vývary a dušená masa.

Citronela

Má jemnou svěží vůni a používá se na: orientální kari a polévky, hlavně v thajských jídlech.

Dobromysl - oregano

Má také velmi aromatickou vůni a jeho použití je stejné jako u majoránky.

Estragon

Má pikantní anýzovou vůni a používá se na: kuře, ryby, vejce a do béarnské omáčky.

Fenykl

Má také anýzovou vůni, která se hodí k: vepřovému masu, mořským směsím a vejcím.

Kerblík

Má jemnou svěží vůni a používá se na: kuřata, omelety, jemné omáčky.

Kopr

Má velice pikantní výraznou a charakteristickou vůni, hodí se na: lososy, sledě, telecí, mrkev, okurky, brambory, vejce, sýry, polévky i omáčky.

Meduňka

Má jemnou citronovou vůni, která se výborně hodí na ozdobu moučníků, do salátů, vajec a polévek.

Rozmarýn

Jeho vůně je výrazná a olejovitá, v kuchyni se používá na: jehněčí, vepřové, kuřecí maso, do chlebového pečiva a na brambory.

Tak. Právě jsme si doplnili jen pár informací, které jsou o bylinkách známé. A pokud ne, určitě se budou hodit.

Foto: Profimedia.cz

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz