Svou jedinečnou chutí a vůní dokážou bylinky přeměnit jednoduché obyčejné jídlo v něco zvláštního. Změní se tak slané, ale i sladké pokrmy, které se bylinkami dnes dozdobují.
Doma vypěstované bylinky, nebo i ty koupené, můžeme uchovat jednoduše tak, že je zmrazíte nebo usušíte. Na sušení se hodí druhy jako je bobkový list, libeček, majoránka, máta nebo oregano. Bazalku, kerblík, kopr nebo fenykl je lepší zmrazit, protože při zmrazení se mnohem lépe zachovají vitaminy i vonné látky.
Bobkový list je jedno z mála koření, které se používá celé. Dává se do pokrmu hned na začátku vaření a vyndává se až na konci. Obecně platí pravidlo, že najemno nasekané bylinky přidáme do pokrmů až ke konci vaření, aby se zachovala nejen vůně, ale i jejich barva.
Pokud toužíme jen po vůni bylinek, používají se celé svazky bylinek, které se na konci vaření zase vyjmou a barva bylinek nám po pokrmu neprostoupí.
BOUQUET GARNI nebo HERBES DE PROVENCE patří mezi nejznámější svazky bylinek. Provensálské bylinky jsou směsí šalvěje, bazalky, saturejky, tymiánu, rozmarýny a majoránky. Bouquet garni je směsí stonků petržele, celeru, pórku, tymiánu a mrkve.
Její vůně je sladká a kořeněná a používá se na: hovězí, jehněčí, vepřové a telecí, bílé ryby, saláty, rajčata, vejce, omáčky a těstoviny.
Jeho vůně je velice aromatická a výrazná, používá se na: polévky, omáčky, vývary a dušená masa.
Má jemnou svěží vůni a používá se na: orientální kari a polévky, hlavně v thajských jídlech.
Má také velmi aromatickou vůni a jeho použití je stejné jako u majoránky.
Má pikantní anýzovou vůni a používá se na: kuře, ryby, vejce a do béarnské omáčky.
Má také anýzovou vůni, která se hodí k: vepřovému masu, mořským směsím a vejcím.
Má jemnou svěží vůni a používá se na: kuřata, omelety, jemné omáčky.
Má velice pikantní výraznou a charakteristickou vůni, hodí se na: lososy, sledě, telecí, mrkev, okurky, brambory, vejce, sýry, polévky i omáčky.
Má jemnou citronovou vůni, která se výborně hodí na ozdobu moučníků, do salátů, vajec a polévek.
Jeho vůně je výrazná a olejovitá, v kuchyni se používá na: jehněčí, vepřové, kuřecí maso, do chlebového pečiva a na brambory.
Tak. Právě jsme si doplnili jen pár informací, které jsou o bylinkách známé. A pokud ne, určitě se budou hodit.
Foto: Profimedia.cz
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena