Bylinky a jejich léčivá moc

Bylinky a jejich léčivá moc

Období podzimu je čas, kdy jsme pod vlivem různých viróz a nachlazení. Jestliže nechceme užívat léky a místo v posteli čas trávit v ordinaci svého lékaře, pak se můžeme svěřit do péče bylinek a jejich léčivých účinků.

10675×

Pokud si naplníme plátěný pytlík levandulí, heřmánkem, saturejkou a mateřídouškou ve stejném poměru a vložíme jej pod polštář, zajistíme si tak klidný spánek po celou noc.

Sběr bylinek

Pokud bylinky sbíráme, je nutné dodržovat některé zásady pro jejich sběr. Ty nám pak zaručí, že bylinky budou co nejvíce účinné.

Výběr bylinek

Bylinky vybíráme jen ty zdravé, čisté, bez jiných příměsí.

Výběr místa sběru

Nesbíráme bylinky na hnojených plochách - loukách a polích, ne na březích řek, které omývá znečištěná voda. Také nejsou vhodná místa u okrajů silnic nebo železničních náspů.

Použití obalů

Pro sběr bylinek nepoužíváme plastické sáčky a igelitové tašky, protože se v nich bylinky snadno zapaří a zčernají. Vhodné pro sběr jsou proutěné košíky.

Jsou rostliny, které najdeme také pod sněhovou pokrývkou (například vlaštovičník), ale je nutné si zapamatovat místo, kde se vyskytují.

Sušení bylinek

Před samotným sušením bylinky zásadně nemyjeme, pouze je drobně nařežeme. Sušíme je rozložené na plátně nebo na nepotištěných papírech. Samozřejmě jim vyhovuje vzdušné a teplé místo, vhodné je proto místo na půdě. K sušení bylinek je možné použít i sušičku na ovoce a zeleninu - rychleji a vcelku pohodlně tak usušíme větší zásobu nasbíraných bylinek. Usušené bylinky plníme do uzavíratelných nádob. Nejlepší jsou tmavé sklenice, které nepropouští tolik světla. Mohou se použít i papírové krabice. Určitě nepoužíváme plastové ani plechové nádoby. Pokud byliny nespotřebujeme během roku, pak je po roce vyhodíme. Po tak dlouhé době totiž ztrácejí svou účinnost.

Příprava bylinkového čaje

Bylinkový čaj není nic neobvyklého a nikomu z nás neznámého. Jednoduše skleněný nebo porcelánový hrnek s dávkou sušených bylinek zalijeme vroucí vodou. Louhujeme je asi 2 minuty a pak scedíme, čaj nalijeme do termosky nebo konvice. Pamatujme na to, že teplý bylinný čaj má silnější účinky než čaj studený.

Příprava tinktury z bylinek

Tinktury připravujeme louhováním až po hrdlo naplněné láhve bylinek, které zalijeme 40 % pálenkou. Láhev dobře uzavřeme a necháme v teple (při 20 °C) asi 14 dní stát. Pak obsah scedíme, zbytek vylisujeme. Tinktura má trvalejší a rychlejší účinek než čaj.

Výroba bylinkové masti

Na jemno nasekané bylinky můžeme zamíchat do rozehřátého vepřového sádla. Zapražíme je, odstavíme a nádobu přikryjeme. Přes noc necháme vychladnout. Další den jen zvolna směs ohřejeme, procedíme přes plátno a plníme - nejlépe do skleniček. Na čtyři hrsti bylinek používáme půl kilogramu sádla. Masti takto připravené vydrží až jeden rok.

Foto: Profimedia

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena