Jednou z možností je chuť na mlsání zahnat. Po mnoha pokusech se to určitě povede. Proč se ale trápit, když to jde jednodušší a zdravější cestou? Ano, podle nadpisu se jedná o vinné hrozny. Záměrně nepoužívám hroznové víno, protože bych mluvila o šťávě z vinných hroznů.
Historie vinné révy
Rostliny nás provázejí od počátku světa. Je to vidět na nálezech fosílií, které jsou starší více jak 40 milionů let. A vinná réva k nim nepochybně patří. Už ve starých egyptských hrobkách byla objevena semena vinné révy a podrobnosti o pěstování hroznů a jejich lisování najdeme v egyptských hieroglyfech. Také nesmíme opomenout zmínky o vinné révě v Bibli, kde Noe po opuštění archy vysadil první vinnou révu a Ježíš zázračně měnil vodu ve víno.
V řecké a římské mytologii se za objevitele hroznů považují bohové Dionýs a Bakchus a hrozny se všeobecně považovaly za symbol plodnosti a úrody. Konzumace vinných hroznů a jejich šťávy se vždy považovala za důležitou pro mužskou i ženskou plodnost i stimulaci duševních a fyzických sil.
Název "víno" vznikl pravděpodobně z latinského "vine", odvozeného od "viere", což znamená vinout se.
Vzhled a fakta o hroznech
Vinná réva patří mezi popínavé rostliny. V období plodnosti na rostlině narostou plody - hrozny, které se skládají z malých bobulí. Rozlišujeme stolní a moštové odrůdy. K běžné denní kozumaci samozřejmě patří stolní odrůdy. Také rozlišujeme barvu hroznů - červené nebo bílé a zda se jedná o odrůdu s jadérky nebo bez nich.
Lékařské použití hroznů
Ač se hrozny zdají sladké a také si je podle sladkosti vybíráme, obsahují až 85% vody. Ve zbytku jsou obsaženy vitamíny, hlavně C, který urychluje spalování tuků; minerály a stopové prvky - hlavně draslík, jež pomáhá při odvádění přebytečných tekutin a ochraně srdce; vláknina; kyselina vinná - působí močopudně a vyplavuje škodlivé látky a hlavně jednoduchý hroznový cukr.
Hroznový cukr postupně uvolňuje energii, čímž umožňuje její využití po delší dobu a tím dlouhodobější udržení pozornosti, zvýšení fyzické a psychické aktivity. Draslík, který hrozny obsahují, je nezbytný pro nervový a svalový systém a hlavně pro srdce.
Hroznová šťáva je tím nejlepším zdrojem, pokud jde o blahodárné antioxidanty. Ty totiž chrání vitamín E a další citlivé vitamíny před oxidací, takže pozitivní vliv vitamínů na zdraví je vyšší. Konzumace šťávy snižuje krevní tlak, takže stěny cév si zachovají pružnost a tak jsou odolnější vůči změnám krevního tlaku při námaze, depresích nebo cvičeních. A samozřejmě nesmíme opomenout snížení rizik vzniku rakovin. Extrakt z rozdrcených hroznů včetně slupek, zrníček a třapin také obsahuje účinné látky působící proti bakteriím a plísním, které přirozeným způsobem nejen chrání nápoj před zkažením, pomáhá proti civilizačním chorobám, ale také zvyšuje jeho nutriční hodnotu. Také zamezuje výskyt močových cest.
Kyseliny z hroznového vína (octová, mravenčí, citrónová, máselná, jantarová, valerová) působí při překyseleném žaludku. Navíc i jadérka hroznů jsou léčivá, protože obsahují vitamín F, který přispívá k regeneraci pokožky, působí proti arteroskleróze a chrání játra. Snižuje hladinu cholesterolu a podporuje funkci prostaty. O léčivých účincích jadérek vinných hroznů by se dal napsat další samostatný článek.
S blížícím se jarem u nás žen vyvstávají otázky týkající se naší tělesné hmotnosti a případných tukových přebytků, či tělesných nedostatků. Ač jsou vinné hrozny sladké, pomáhají upravovat hmotnost. Která z nás neslyšela o hroznové dietě?
Kuchyňské použití hroznů
Hrozny jsou základem různých druhů produktů, jako jsou müsli tyčinky, multivitaminové nápoje, kosmetika nebo hroznové nápoje. Přecházejí do nich totiž všechny výživově významné látky obsažené nejen ve vlastní vinné šťávě (nektaru), ale i ve slupkách a ve vinných jadérkách (semenech) do produktů, které je obsahují. Málokdo z nás si uvědomuje výhody vinných hroznů.
V kuchyni užíváme hrozny na ozdobu pohárů, moučníků nebo dortů. Převážně tedy sladká kuchyně. Každý ovocný salát by měl obsahovat vinné hrozny. Maso by nemělo zůstat pozadu. Což takhle jej podlít šťávou z hroznů? Hrozny skvěle doplňují tvrdé sýry. Pokud chystáte oslavu, neměly by hrozny chybět. Ať už se jedná o výzdobu stolu nebo přípravu jednohubek. Ani na jednom z nich by hrozny neměly chybět.
Nesmíme zapomenout na hrozny v sušené podobě. Rozinky, sultánky nebo korintky? Že nevíte, co je co? Rozinky jsou sušené hrozny z Kalifornie nebo Středního východu. Mají lehce navinulou chuť a přidávají se hlavně do sladkých jídel, vánoček a müsli. Korintky jsou sušené plody bez semenných řeckých odrůd. Mají ostřejší chuť, tmavší barvu a jsou malinké. A nakonec zbývají sultánky. Ty se suší z velkých bez semenných odrůd a jsou výjimečně sladké. Sušené hrozny bychom však vždy měli omýt nebo spařit, abychom jej zbavili síření nebo oleje, kterými jsou bobule ošetřovány.
Pokud víme, že nás čeká náročné dopoledne, měli bychom před odchodem do práce nebo školy završit snídani hroznem vína nebo se napít hroznové šťávy či nápoje z hroznů. Pozadu nezůstává ani tradiční kvašený "nektar".
Skladování hroznů
Vinné hrozny můžeme koupit v jakoukoliv roční dobu v téměř každém obchodu, takže si s jejich skladováním nemusíme dělat velkou hlavu. Pokud jich koupíme více, pamatujme na to, je vždy skladujeme ve spodní části ledničky a jejich životnost je 3 dny.
Mimochodem. Vinné hrozny jsem si po jídle opravdu dala a zabralo to.
Foto:
Profimedia.cz