Bazalka - koření i lék 3. díl

Bazalka - koření i lék 3. díl

Bez bazalky si nelze představit italskou kuchyni, ale neodmyslitelným kořením se postupně stává i v mnoha českých domácnostech. Získá si vás svou vůní a výraznou chutí, která se ještě více rozvine tepelným zpracováním. Další její velkou předností je všestranné použití.

18197×

Bazalka v kuchyni.

Bazalka hodí se na vaření, do polévek a omáček. K přípravě oblíbených těstovin, luštěnin, k přípravě ryb a všech druhů masa. Nezklame vás při pečení a grilování. Hodně využívaná je ve studené kuchyni, ať je to příprava oblíbených salátů, dresinků, bylinkových olejů a octa, marinád, či známého bazalkového pesta. Jídlu dodává nezaměnitelnou chuť, které snadno podlehnete. Velmi oblíbená je bazalka u vegetariánů, bezmasým pokrmům dodá téměř královskou chuť. Bazalku v kuchyni používáme nejlépe čerstvou. Sušením ztrácí bazalka své výrazné aroma a chuť se změní, ale i sušená bezpochyby svůj úkol při vaření splní. Pokud i v zimě chceme používat bazalku, jejíž aroma neztratilo na síle, tak již na konci léta bychom měli myslet na uchování čerstvé bazalky a zmrazit si ji do zásoby.

Zmražení čerstvé bazalky

Větvičky bazalky opláchneme studenou vodou, zavěšené necháme okapat a uschnout. Oschlé lístky otrháme z lodyhy a naplníme do mikrotenových sáčků. Pokud máme svářečku, vysajeme ze sáčků vzduch a jednotlivé naplněné sáčky zavaříme. Takto připravené sáčky s bazalkou dáme zamrazit.

Recept na bazalkový olej

Ingredience

750 ml Extra panenský olivový olej, svazek čerstvé bazalky, špetka soli, 5 stroužků česneku

Postup

Lístky bazalky natrháme nahrubo a zlehka namačkáme na dno litrové sklenice. Přidáme 5 stroužků česneku, špetku soli a zalijeme olivovým olejem. Láhev uzavřeme a dáme na chladné a tmavé místo. Necháme 2 až 3 týdny uležet. Bazalkový olej použijeme k přípravě salátu, k nakládaní masa před smažením a grilováním.

Recept na těstoviny s bazalkou

Ingredience

1 balíček těstovin, 5 rajčat, malý svazek bazalky, sůl, pepř , 100g parmazánu, 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku

Postup

Bazalku opláchneme studenou vodou a nakrájíme na tenké nudličky, dáme do misky. Rajčata spaříme vroucí vodou, sloupneme je a drobně nakrájíme a přidáme k bazalce. Česnek oloupeme a prolisujeme k rajčatům a bazalce. Osolíme, opepříme, přilijeme olej a promícháme. Sýr nastrouháme. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a promícháme se studenou rajčatovou omáčkou. Rozdělíme na talíře, každou porci posypeme parmazánem.

Chleba s bazalkovým tvarohem

Ingredience

250 g tvarohu, 3 stroužky česneku, hrst lístků bazalky, sůl, 2 rajčata, cibulová nať, chleba

Postup

Zelenou cibulkovou nať omyjeme a nakrájíme na kolečka, rajčata opláchneme a rozkrojíme na slabé plátky.Česnek oloupeme a prolisujeme do tvarohu. Bazalku jemně nakrájíme a vmícháme do tvarohu s česnekem. Osolíme, opepříme. Krajíce chleba namažeme máslem, potřeme bazalkovým tvarohem a ozdobíme plátky rajčat a zelenou cibulovou natí.

Recept na bazalkové pesto

Pesto je bazalková pasta, která se používá na přípravu italských těstovin.

Ingredience

6 hrstí bazalkových lístků, 1 lžička soli, 100 ml panenského olivového oleje, 5 stroužků česneku, 6 lžic nastrouhaného parmazánu, 100 g piniových oříšků.

Postup

Čisté lístky bazalky nasekáme nebo natrháme nadrobno, dáme do třecí misky a utřeme se solí na hladkou pastu. Pokud máme skleněný nebo keramický hmoždíř, rozetřeme pastu v něm. Snažíme se vyhnout styku bylinky s kovovými nástroji. Postupně přikapáváme olej a mícháme na kašičku, která by měla být hladká. Přidáme česnek a dále třeme. Přisypeme piniové oříšky a nastrouhaný parmazán a vše dotřeme do hladké hmoty. Můžeme podle chuti přisolit. Foto: Profimedia.cz
user-icon

autor Dana

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena