Výhonky, drobné klíčky, určitě znáte. Ale vybaví se vám definice výrazu kuzo nebo gomasio? Obojí doplní zdravé vaření, nejlépe v biokvalitě.
Kuzu je doplňkem k vaření a náhradou za klasický a obvykle používaný škrob. Kuzu, přírodní produkt zdravé výživy, se vyrábí z japonského vinného keře (divoké rostliny). Obsahuje velké množství minerálních látek a mezi konzumenty se těší oblibě hlavně kvůli léčebným účinkům. Reguluje zažívání, zabraňuje překyselení žaludku, zmírňuje bolesti, pomáhá proti únavě i proti nachlazení. Při použití s ovocem zlepšuje jeho stravitelnost.
Použití kuzu je velmi jednoduché. Rozmíchá se ve studené vodě a přidá se do vařící omáčky, polévky apod. vždy, když je třeba ji zahustit. Pokrm navíc nezhrudkovatí a zůstane krásně hladký. Kuzu se používá také při přípravě pudinků nebo ovocných rosolů.
Přírodní škrob kuzu lze zakoupit v prodejných s racio výživou, alternativními produkty k vaření, ale také ve specializovaných obchodech asijské kuchyně. Prodává se v biokvalitě a za 100g dáme přibližně stokorunu.
Čistě přírodní dochucovadlo bez jakýchkoliv chemických přídavků, konzervačních látek, barviv a příchutí, se získává z restovaných mletých sezamových semínek doplněných mořskou solí. Gomasio je opět asijským dochucovadlem a i malé množství má vliv na naši vitalitu, obnovení přirozené imunity, zdravého nervového systému a zásobárnou vápníku. Navíc pozitivně působí na náš zrak, kůži, nehty i vlasy.
Gomasio dobře dochutí neobvyklé pokrmy nejen asijské kuchyně. Omáčkám, dresinkům a dipům dodají oříškovou příchuť. Doplní pokrmy z těstovin, obilovin, zeleniny, luštěnin, ale hodí se i k masu. Kdo má rád neobvyklost a aromatickou příchuť, klidně si sezamovou solí ochutí i pečivo namazané máslem.
Existuje i dýňová varianta gomasio, ta se používá výhradně k sypání již hotových teplých i studených pokrmů. Obsah soli je zde okolo 6%.
Kamenné prodejny zdravé výživy nebo "zdravé" e-shopy jsou zaručeným místem, kde gomasio bez obav zakoupíme. Opět zvolíme biokvalitu, v tom případě za sklenici gomasio se šroubovatelným uzávěrem dáme do stokoruny, gramáž je okolo 200g.
Na vlastní gomasio budeme potřebovat bio sezamová semínka a mořskou sůl v poměru 12:1. Semínka na nepřilnavé pánvi pražíme tak dlouho, dokud nám neposkakují, vmícháme sůl a ještě chvíli pražíme. Semínka mírně rozdrtíme nebo rozemeleme a máme hotovo. Gomasio skladujeme v dobře uzavřené a neprodyšné sklenici.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena