Nealkoholické nápoje máme za sebou, tak se spolu podíváme na několik základních druhů alkoholických míchaných nápojů. Jejich příprava je nenáročná, takže není čeho se bát.
Každý z nás alespoň jednou ochutnal míchaný nápoj. Už jako malé děti jsme doma dostávali míchané koktejly - když byla velká úroda borůvek, jahod nebo malin. Maminky mixovaly ovoce s mlékem a tenhle chlazený nápoj nám vždycky chutnal. Když byl navíc dobře našlehaný a měli jsme radost z toho, když jsme měli pod nosem od pěny vousy. Dnešní návod pro přípravu míchaného nápoje je však pro dospělé. Pro nás, kteří jsme vyrostli z dětských let a chceme si nápoje ochutit přece alespoň troškou alkoholu. Na stůl podáváme většinou běžné nápoje, které jsou na trh dodávány v nejrůznějších úpravách od ovocných moštů a šťáv až po různě kombinované nealko i alkoholické nápoje. Pro zpestření jídelníčku, pohoštění i občerstvení můžeme připravovat koktejly i různé poháry, při jejichž přípravě kombinujeme tekuté nápoje s čerstvým nebo kompotovaným ovocem.
Ovoce v takovém případě zalijeme dvěma díly ledově vychlazeného bílého vína, jedním dílem sodovky (a pokud máme, tak ještě sklenkou džinu). Při podávání vložíme do každé sklenice kousek ledu. Postup je následovný. Jahody, broskve nebo pomeranče (vždy však jeden druh) - nakrájíme do skleněné mísy, posypeme moučkovým cukrem a pokapeme koňakem. Přilijeme bílé víno a poklademe ledem. Postavíme ještě do chladu, nemícháme, jen občas zatřepeme. Před podáváním přilijeme dobře vychlazenou sodovku.
Připravujeme jej buď jako studený nápoj nebo v teplé podobě. Studený nápoj naléváme do chlazených sklenek. Do mléka přidáváme žloutek, cukr a rum nebo koňak. Připravujeme v dobře uzavřené nádobě (v šejkru) - protřeseme nebo prošleháme. Pro variantu teplého koktejlu používáme vařící mléko, které pomalu přidáváme k utřenému žloutku s cukrem. Opět doplníme rumem, koňakem nebo vermutem. Můžeme mléko nahradit také silnou černou kávou nebo kakaem.
Mezi oblíbené alkoholické nápoje však patří také káva a čaj, které můžeme podávat v běžných i méně obvyklých úpravách. Káva je nejen příjemným nápojem, ale i povzbuzujícím prostředkem, zahánějícím malátnost, únavu nebo ospalost. Kromě tradičního použití ji podáváme ochucenou alkoholem jako je rum, vaječný koňak. Pak ovšem nesmíme zapomenout na to, že povzbuzující účinky kávy budou ty tam.
Všichni známe i tento nápoj - ve sklenici připravená lžíce cukru, kolečko citrónu i s kůrou a vše zalité vařící vodou. Samozřejmě podle chuti doplněné rumem. Zkusili jste už vyměnit rum za griotku? Skvělý nápoj, zvláště pro chladné večery nebo podávaný za mrazivého a zasněženého období zimy.
Konečně přichází doba teplého léta, kdy kolem nás postupně dozrává velká spousta dobrého ovoce. Pokud máte možnost, využijte pro své míchané nápoje právě tuto dobrou, zdravou a velmi osvěžující surovinu! Nezáleží na tom, zda nám právě chybí alkohol, protože dobře namíchaný nápoj nás dobře osvěží i bez alkoholu. Jaké nápoje máte nejraději?
Foto: Profimedia.cz
Autor:Stáňa
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena