Akné a strava

Akné a strava

Problém s nečistou a mastnou pletí ve svém životě více či méně řeší každý. Nejhůře ho snášejí dospívající dívky, pro které je každý pupínek "životní tragédií". Akné však není problémem jen adolescentů, někteří se s nevzhledným akné trápí i mnohem déle. V podstatě však za opakovanou tvorbou akné stojí dle nejnovějších výzkumů kromě životního prostředí i špatná skladba potravin, které jíme.

37151×

Původ problému

Akné je jeden ze způsobů, jakým se tělo vypořádává se škodlivými látkami, které jsou do něj zvnějšku zanášeny. Akné je sice otázkou genetickou, ale jeho výskyt ovlivňuje i náš životní styl. Konzumací potravin s vysokým glykemickým indexem (viz článek Glykemický index potravin) dochází ke zvýšené produkci testosteronu a v pórech kůže se vytváří maz. U lidí v západních zemích představují potraviny s vysokým glykemickým indexem více než polovinu skladby jídelníčku. Pokud tělu sami nepomůžeme změnou stravovacích návyků, začne škodlivé látky "vylučovat" kůží. Bouřlivými hormonálními změnami v těle v období puberty se zesiluje i tendence, s jakou se tělo škodlivých látek zbavuje. Játra ještě nejsou zcela připravena na detoxikaci krve vlivem produkce hormonů pohlavními žlázami. Vše se ještě zhoršuje při stresu, kterého je v pubertě, počínaje problémy ve škole a konče "problémy s rodiči", věru dost. Zatímco ve Spojených státech akné trápí 95% teenagerů, u jednoho primitivního kmenu v Oceánii, jehož členové se živí především rostlinnou stravou a mořskými tvory, byl prakticky nulový výskyt trudovité pleti. Stačí se ale podívat i na Japonce, kteří před rafinovanými obilninami a cukry dávají přednost mořským řasám, rybám a rýži a vedle řady jiných chorob jim je i akné téměř cizí.

Nad krémy zvítězí změna stravovacích návyků

Kosmetické koncerny každoročně vydělají miliony eur na prodeji prostředků proti akné, jež ovšem neřeší příčinu, pouze zmírňují následky. Pleťové vody, krémy a korektory jsou součástí kosmetické výbavy nejednoho "náctiletého". Všechny mají bohužel dočasný efekt. Toxické látky se z kůže dostanou zpět do těla a zanedlouho si už opět hledají někudy cestu ven. Můžeme sice užívat tablety s vitamínem E nebo křemíkem, jenže spolu s nimi do těla dostáváme další zbytečné chemické látky. Lepším řešením je zamyslet se nad tím, co jíme.

Co jíst?

Nejvhodnější jsou potraviny s nízkým glykemickým indexem. Taktéž je dobré nahradit tmavé maso kuřecím, králičím či rybím. Samozřejmostí je dostatek zeleniny a ovoce spolu s pitným režimem. Zelenou má veškeré celozrnné pečivo. Vhodné je také pití bylinkových detoxikačních čajů. V lékárně jistě dobře poradí. Zkuste například odvar z ostropestřce či heřmánku.

Co nejíst

Vyhýbejte se obloukem uzeninám a červeným masům a také krůtímu masu. Šetřete s kořením a omastkem. Pokud si hojně dopřáváte med, máme pro vás špatnou zprávu, neboť histaminové látky v něm obsažené se nepodílejí jen na vzniku alergií, ale také na vzniku akné. Nápoje obsahující kofein a alkohol jsou taktéž nevhodné. V neposlední řadě se vzdejte cukrovinek a bílého pečiva. I u jídla platí, že zatímco někomu se akné zhorší po konzumaci čokolády, jinému naopak vadí mléčné výrobky, proto je vhodné psát si alespoň po dobu jednoho týdne vše, co jsme zkonzumovali, a v závislosti na tom vypozorovat zlepšení či zhoršení projevů akné. Pak inkriminované potraviny alespoň na čas z jídelníčku vyškrtneme. Ať už se s akné potýkáte právě teď nebo je to pro vás již "uzavřená záležitost", určitě se s ostatními čtenáři podělte o vaše tipy na alternativní způsoby, jak vyzrát na nevzhledné pupínky. Foto: Photos.com
user-icon

autor Sarkak

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena