Máte chatu? Nebojte, nechceme jí vidět. Jen jsme pro vás připravili dva recepty, které se do chatařského prostředí dokonale hodí. Tady jsou.
Lívance patří na chatu stejně jako zápraží, pavučiny a nádobí po babičce. Rozhodně by to měly být lívance klasické, staročeské. Nebojte, nejsou nijak pracné. A k snídani na tom vašem zápraží jsou nepřekonatelné.
250g hladké mouky
25g droždí
1 vejce
300ml mléka
20g vanilkového cukru
50g plátkovaných mandlí
špetka soli
olej na smažení
Droždí v pokojové teplotě v míse protřete s cukrem a jakmile zřídne, přidejte mléko ohřáté na max. 70 C°. Potom vmíchejte mouku, vejce, sůl, vanilkový cukr a plátky mandlí. Vypracujte těsto, přikryjte ho utěrkou a nechte asi půl hodiny kynout.
A je na řadě smažení. Pokud jsou během vašich dovolených na chatě lívance na roztrhání, doporučujeme si pořídit speciální pánev, tedy lívanečník. Lívance musí být dozlatova z obou stran.
Co se týče zdobení, fantazii se meze nekladou. Můžete lívance obalit ve směsi mleté skořice a moučkového cukru. Nebo ušlehejte šlehačku spolu se skořicí a lívance touhle dobrotou ozdobte. No a nebo vsaďte na klasiku - marmeládu a bílý jogurt či tvaroh.
Francouzské brambory existují na mnoho způsobů. Co se chaty týče, chceme, aby jejich příprava byla nenáročná. V následujícím receptu nemusíte předvářet brambory, takže oběd bude hotový raz dva. O všechno se postará remoska.
1 kg nových brambor, omytých
3 lžíce olivového oleje
kůra z jednoho citronu
1 lžíce citronové šťávy
1 větvička rozmarýnu
4 stroužky česneku
100 g slaniny
1 cibule
4 vejce
100 ml smetany
sůl a pepř
Nejdříve nahřejte víko remosky. Smíchejte olivový olej, citronovou kůru i šťávu, půl lžičky soli a oloupaný, nahrubo pokrájený česnek. Brambory přepulte podélně, vložte do remosky, přelijte vzniklou směsí a promíchejte. Pak přidejte rozmarýn, uzavřete a pečte dvacet minut.
Slaninu pokrájejte na kostky, cibuli oloupejte a nahrubo nakrájejte. Přidejte k poloměkkým bramborám, zase promíchejte, uzavřete a pečte další čtvrthodinu.
Na závěr lehce našlehejte vejce, promíchejte se smetanou, osolte a opepřete. Směs pak nalijte na upečené brambory, promíchejte, přikryjte víkem, vypněte remosku a nechte 5-7min. dojít.
Autor:admin_vareni