V míse smícháme zakysanou smetanu, jogurt a smetanu ke šlehání, vždy v poměru 1:1 a řádně promícháme. Přidáme sůl, koření, bylinky a znovu důkladně promícháme. Žervé je skvělé i bez jakýchkoliv přísad, takže je zcela na naší chuti a fantazii, jak si žervé ochutíme.
Připravíme si síto, které vysteleme čistým plátýnkem, tak aby jeho konce přesahovaly přes horní okraj síta a vlijeme naši smetanovou směs. Pod síto umístíme misku dostatečné velikosti tak, aby nám do něj odkapávala syrovátka.
Překryjeme utěrkou či potravinářskou fólií a necháme v lednici minimálně 24 hodin odstát. Poté žervé uložíme do uzavíratelných nádob a jen koukáme jak během krátké chvíle zmizí ve spokojených strávnících.
Žervé podle Richarda skvěle chutná na všech druzích pečiva a lze kombinovat s dalšími sýry, zeleninou, ovocem, uzeninami, sušeným masem nebo plátky uzeného lososa.