Připravíme si veškerou zeleninu. Cibuli, cuketu a brambory oloupeme, mrkev oškrábeme. Cibuli nakrájíme nadrobno, brambory a cuketu na velké kusy. Mrkev nakrájíme třeba na kolečka, stejně tak celerovou nať. Česnek po oloupání nakrájíme na kousíčky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
V polovičním hrníčku vody orestujeme cibuli, česnek, brambory, celerovou nať a mrkev. Restujeme asi 10 minut. Přidáme jablečnou šťávu. Přikryjeme pokličkou a 15 minut dusíme. Potom do zeleninového guláše přidáme zbylé ingredience a veškeré koření, důkladně promícháme. Opět přikryjeme pokličkou a asi hodinu vaříme na mírném plameni. Občas zamícháme. Těsně před podáváním smícháme 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu s čtvrtinou šálky vody. Vmícháme do omáčky a mícháme tak dlouho, až vegetariánský guláš zhoustne.
Zeleninový vegetariánský guláš podáváme s rýží nebo jinou celozrnnou obilninou.