Upravený vegetariánský recept s hlívou ústřičnou a zeleninou.
Hodnocení
5.0
/ 5 (6x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Omáčka
Česnek3 stroužky
Olej3 lžíce
Cibule1 ks
Celer10 dkg
Mrkev2 ks
Hlíva ústřičná10 dkg
Nové koření5 kuliček
Drcený tymián1 špetka
Sušené oregano1 špetka
Příloha
Těstoviny25 dkg
Podle chuti
Eidam
Rajský protlak
Podle potřeby
Voda na podlití
Postup přípravy
Velkou cibuli nakrájíme na jemné kostičky. Hlívu ústřičnou nebo jiné houby očistíme a nakrájíme na kousky. Mrkev a celer očistíme a nastrouháme nahrubo. Česnek prolisujeme a tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle.
Na oleji osmažíme dorůžova jemně pokrájenou cibuli. Přidáme houby, trochu osmahneme, podlijeme mírně vodou, přidáme koření s trochou soli a podusíme do lehkého změknutí na přiklopené pánvi.
Potom přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu a vše dusíme do změknutí a vyvaření vody. Není třeba příliš přilévat vodu, do vyvaření podlité vody to stačí. Případně ochutnáme zeleninu a houby, jak na tom jsou.
Zalijeme protlakem podle chuti, stačí tak 10 - 15 dkg a vyvaříme na hustší směs. Všechny poměry, kromě koření, jsou orientační. Někdo může dát více zeleniny, někdo více hub, těstovin, česneku. Podle chuti můžeme ještě přisolit.
Před koncem přidáme prolisovaný česnek.
Těstoviny jsme zatím uvařili podle návodu na balení.
Zeleninové špagety s houbami naservírujeme na talíř, na vrchu posypeme nastrouhaným sýrem a podáváme.