Ze suroviny si vypracujeme těsto, které dáme uležet na 3/4 hodiny do ledničky.
Mezitím si připravíme makovou nádivku. V kastrolu přivedeme k varu 200 ml vody s 20 g sušeného sójového mléka. Vmícháme mletý mák a vaříme do zhoustnutí. Poté ochutíme skořicí, hřebíčkem a medem. Pokud je nádivka řídká, zahustíme ji kukuřičnou strouhankou, ale většinou není třeba. Nádivku necháme prochladnout, tím nám ještě trochu zhoustne.
Menší pekáček vyložíme pečícím papírem, rozprostřeme na něj těsto v tenké vrstvě a naplníme makovou směsí. Vršek posypeme mandlemi. Zdravý makový koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 1 hodinu.
Upečený zdravý makový koláč nakrájíme a můžeme podávat.