Recept na opravdu lahodný korpus pro milovníky čokolády.
Hodnocení
3.9
/ 5 (14x)
Doba přípravy
30 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Těsto
Vejce2 ks
Máslo140 g
Mléko100 ml
Čokoláda na vaření100 g
Cukr krystal200 g
Skořice mletá2 lžičky
Polohrubá mouka200 g
Kypřicí prášek do pečiva2 lžičky
Silná káva50 ml
Podle potřeby
Tuk na vymazání
Mouka na vysypání
Postup přípravy
Čokoládu rozpustíme v kávě, aby nám vznikla hladká hmota. Ušleháme máslo s cukrem, přidáme vejce, mouku smíchanou s kypřícím práškem a skořicí. Potom zašleháme čokoládu rozmíchanou v kávě a nakonec mléko. Klíčem k nadýchanému korpusu je trpělivost při zašlehávání mouky. Dejte si tu práci a zašlehávejte po lžících, ne větší množství.
Ušlehaný korpus pečeme v tukem vymazané a moukou vysypané formě při 180 °C asi 40 minut. Zkoušíme špejlí, jestli je už korpus upečený.
Výborný korpus na čokoládový dort můžeme ozdobit jakýkoliv krémem podle chuti. Já připravuji čokoládový krém, který nakonec ještě posypu holandským kakaem. Pro milovníky čokolády je tato varianta neodolatelná.
Recept jsem vyzkoušela. Musela jsem dělat 1 a 1/2 dávky, potřebovala jsem víc těsta na větší dortovou formu. Místo čokolády na vaření jsem použila 90% čokoládu. Pekla jsem jen na málo stupňů, maximálně 120. Korpus normálně vyběhl, nebyl nízký. Snadno se dal rozkrojit na půl a naplnit krémem. Do dortu jsem použila smetanový krém a polila čokoládou. Dort jsem dělala na oslavu, které se účastnilo 15 lidí a všichni ho chválili.
Jana
Čokoládový dort
Čokoládový dort jsem dělala poprvé a byl fakt moc dobrý a nadýchaný a hlavně strašně moc chutnal dětem. Díky za recept.
Bara
Komentář k receptu Výborný korpus na čokoládový dort
Pravda. Sice jsem ho dělala poprvé, ale mouka se opravdu musí přidávat po malých částech a pak pěkně naběhne. S tou kávou je to trošku oříšek, protože každý dělá jinak silnou kávu, taky používá jiný druh, což má ve výsledku vliv na celkovou chuť těsta.
Aneta
Komentář k receptu Výborný korpus na čokoládový dort
To že je korpus nízký, museli jste míchali málo, ve spěchu se mi to jednou také stalo, chce to trpělivost, čas a když je to možné, je dobré na míchání použít stroj, výsledek je lepší a jak je řečeno, po lžících, jinak je to opravdu škoda ingrediencí. I já, a to peču velmi málo, jsem ho zvládla a ta chuť je prostě skvělá, bohatá a opravdu čokoládová, ne jako ostatní ošizené "čokoládové" korpusy.