Ze slovenského časopisu: Medovníčky a iné pečivo. Leden 1999. S maminkou je děláme každý rok a nemůžeme si je vynachválit. Vydrží dlouho. Máme je na půdě a po každém snesením jsou měkkoučké.
Hodnocení
5.0
/ 5 (5x)
Doba přípravy
60 min
Ingredience
Těsto
Vejce4 ks
Hřebíček1/2 lžíce
Fenykl1/2 lžíce
Med400 g
Cukr moučka400 g
Badyán1/2 lžičky
Anýz1/2 lžíce
Skořice mletá1 a 1/2 lžíce
Hladká mouka 1000 g
Soda bikarbona2 lžičky
Postup přípravy
Mouku smícháme s cukrem, sodou a kořením a celé znovu prosejeme. Ve směsi vytvoříme jamku přilijeme tekutý med a rozšlehané vajíčka.
Vypracujeme těsto na perníčky, vložíme ho do nádoby a necháme nejméně 2 dny odpočinout.
Po uležení na pomoučněném válu rozválíme na 2 - 3 mm silný plát (na větší perníčky 3 - 4 mm). Vykrájíme libovolné tvary.
Perníčky přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do trouby péct na 10 minut při teplotě cca 200 °C. Prostě až budou zlatavé. Perníčky podle tohoto starého receptu jsou opravdu výborné a stále měkkoučké.