V menším a hlubším kastrolku necháme rozpustit máslo. Dáme pozor, aby se nepřepálilo. Poté máslo odstavíme a necháme vychladnout.
Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, vydlabanou vanilku a sůl. Šleháme, dokud hmota nezačne ulpívat na metle. Mouku promícháme s práškem do pečiva a tuto směs přisypeme do mísy. Přidáme nastrouhanou citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto, do kterého na závěr vmícháme vlahé máslo.
Troubu předehřejeme na 210 °C. Formičky na madlenky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme je těstem, poklademe na plech a vložíme do trouby. Madlenky pečeme 15 minut, dokud madlenky nevyběhnou a nezezlátnou.
Madlenky ihned po upečení vyklopíme z formiček. Takto upečené madlenky jsou opravdu výborné a jemné.